Народна странка

Јовановић: СНС против заштите националних интереса парламентарном дипломатијом

Јовановић: СНС против заштите националних интереса парламентарном дипломатијом

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић предложио је данас да Одбор Скупштине Србије за спољне послове усвоји план парламентарне дипломатије са циљем оснаживања позиције Србије и одбране националних интереса у међународним организацијама по питању Косова и Метохије, али је СНС већина у одбору одбила тај предлог.

„Ви се противите усвајању плана за одбрану националног интереса на Косову и Метохији. Да ли ваше противљење значи да се слажете са чланством ’Косова’ у међународним организацијама“, упитао је Јовановић на седници одбора посланицу СНС-а Наташу Јовановић.

Јовановић је истакао да се „стварни не могу радити ад хок“, него мора постојати план, и додао да се путовања посланика у иностранство „не смеју претворити у екскурзије“.

„Нас плаћају грађани Србије, посланичке плате добијамо из буџета. Сваки динар грађана Србије који потрошимо на ова путовања мора се искористити за спровођење ширег плана и верујем да о том плану можемо да се договоримо и да у иностранству заступамо интересе Србије и штитимо територијални интегритет државни суверенитет“, рекао је Јовановић.

„Наш задатак је да у активној дипломатској борби покушамо све што је до нас да спречимо чланство ’Косова’ у Савету Европе и не делим песимизам посланице СНС-а Биљане Пантић Пиље по том питању“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да би планом биле разрађене дипломатске активности парламентарне дипломатије које би укључивале посланике и власти и опозиције, који би „у оквиру својих делегација и међународних посета покушали да оснаже позицију Србије у циљу одбране националног интереса на Косову и Метохији“.

„То је наша дужност као посланика и чланова одбора“, рекао је Јовановић.     

Јовановић је подсетио да је у Савету Европе говорио о заштити територијалног интегритета и државног суверенитета и „јасно и гласно изнео став да Србија никада неће признати независност самопроглашеног ’Косова’“.