Народна странка

Јовановић: Скупштина да одбаци немачко-француски план и утврди државну политику о Косову и Метохији

Јовановић: Скупштина да одбаци немачко-француски план и утврди државну политику о Косову и Метохији

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је неопходно да Скупштина Србије одбаци „немачко-француски“ план о Косову и Метохији, јер угрожава територијалну целовитост и државни суверенитет, и да је зато Народна странка поднела резолуцију којом се тај план одбацује и јасно дефинише државна политика у косовским преговорима.

„Веома је опасан пристанак председника Србије Александра Вучића да се статусни преговори воде у оквиру квинте, коју чине спонзори косовске независности, уместо да се преговори о будућем статусу Косова и Метохије воде у Савету безбедности, како је предвиђа Резолуција 1244“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

Јовановић је истакао да ће Вучић данашњу седницу Скупштине Србије „искористити за самопромоцију и да ће грађани и посланици од њега чути општа места, кукњаву, пренемагање и свађу са опозицијом“, што је неприхватљиво с обзиром на то у каквој се позицији Србија тренутно налази.

„Да је желео озбиљну дискусију, председник Србије би пре седнице дао у скупштинску процедуру ’немачко-француски’ план како би посланици могли да се упознају са садржином тог документа. Овако, чућемо од њега кукњаву и не очекујем да ће посланицима и јавности представити план, осим у општим местима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је Канцеларија за Косово и Метохију скупштини поднела технички извештај у којем нема ни речи о „немачко-француском“ плану.

„Народна странка је јуче поднела скупштини резолуцију о Косову и Метохији и примиле су је све посланичке групе и данас ће моћи да се о њој изјасне. Седница мора да се заврши документом којим ће бити јасно дефинисана државна политика по питању Косова и Метохије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да ће посланици Народне странке озбиљно приступити скупштинској расправи, јер је реч о најважнијем државном и националном питању.

Резолуција о принципима за преговоре и заштити националних интереса на Косову и Метохији, коју је поднела Народна странка, предвиђа одбацивање „немачко-француског“ плана и да се разговори о будућем статусу морају водити искључиво у Савету безбедности УН, како то предвиђа Резолуција 1244.

Статусни разговори би требало да се воде „на принципима суштинске аутономије у складу са највишим међународним стандардима и гарантијама“, наводи се у резолуцији.

Влада Србије се тим документом обавезује да води активну дипломатску кампању у циљу спречавања чланства такозваног „Косова“ у Уједињеним нацијама, УНЕСКО-у, као и у другим међународним организацијама.