Народна странка

Јовановић у Савету Европе: Србија тоне у медијски мрак

Јовановић у Савету Европе: Србија тоне у медијски мрак

Посланик Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас на седници Комитета Савета Европе за културу и медије да Србија нажалост тоне у медијски мрак и да режим покушава да успостави потпуну контролу јавног мњења жестоким нападима и кампањама против малобројних медија који нису под његовом контролом док истовремено обилато финансира медије који шире пропаганду власти.

Јовановић је рекао да су због сталних и огромних притисака на медије, телевизије Н1 и Нова С данас прекинуле да емитују програм и приказале црни екран са поруком „Мрак у Србији без слободних медија“.

„Председник Србије Александар Вучић и други политичари из власти подстичу кампање против новинара нережимских медија, које означавају као ’државне непријатеље’ и ’издајнике’, што подстиче мржњу и нове нападе“, рекао је Јовановић.

„Међународне организације редовно у својим извештајима наводе да су новинари и медији који се критички односе према власти изложени физичким нападима и претњама, али и увредама владајуће елите и прорежимских медија, а само ове године забележено је 110 напада на новинаре, према подацима НУНС-а“, додао је Јовановић.

Јовановић је додао да је један од последњих напада на нережимске медије био анонимна претња новинарима приватног листа „Данас“ да ће проћи као француски „Шарли Ебдо“.

„Све телевизије са националним фреквенцијама су под утицајем власти и служе као платформа за ширење дезинформација и за нападе на опозицију и нережимске медије“, рекао је Јовановић.

„Медији под контролом власти обмањују грађане тако што криминализују опозицију и приказују је као нелегитимну групу завереника која је против интереса државе и грађана“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да је неколико преосталих медија који нуде алтернативне погледе на наратив власти, попут телевизија Н1 и Нова С, које послују унутар Јунајтед медија груп (Унитед Медиа Гроуп), изложено вишегодишњим нападима и економским притисцима чији је циљ слабљење финансијске одрживости тих медија.

„Власт користи предузеће Телеком Србија, које је у већинском власништву државе, као алат за ширење медијског монопола и гушење медија који нису под контролом власти“, закључио је Јовановић током расправе на којој су учествовали и комесарка за људска права Савета Европе Дуња Мијатовић и генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутиерез.