Народна странка

Јовановић: Верујем да је Резолуција о Косову и Метохији прихватљива већини странака

Јовановић: Верујем да је Резолуција о Косову и Метохији прихватљива већини странака

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је могуће постићи национално јединство о Косову и Метохији и да верује да је резолуција коју је та странка предложила прихватљива већини странака заступљених у парламенту, без обзира на њихове огромне политичке разлике.

„У Резолуцији о Косову и Метохији тражимо да се спречи пријем Приштине у УН и Унеско и не видим зашто се с тим не би сложила већина за коју верујем да дели став да Србија никада не сме признати самопроглашено Косово, ни имплицитно ни експлицитно“, рекао је Јовановић телевизији Курир.

„Са расправе на посебној седници скупштине требало би да изађемо са минимумом националног јединства о Косову и Метохији“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да резолуција предвиђа да председник Србије пошаље писма председницима Русије и Кине у којима их обавештава да Србија никада неће признати самопроглашено Косово и тражи од њих да искористе своје право вета у Савету безбедности ако питање чланства Приштине у УН икада дође на дневни ред.  

„У том документу предлажемо да Србија прогласи бриселски дијалог неуспешним ако до 31. децембра не буде формирана Заједница српских општина и да Србија прогласи крај дијалога, а да у будућим преговорима посредује ’контакт група’ коју би чинили представници пед држава сталних чланица Савета безбедности УН“, додао је Јовановић.

Јовановић је рекао да резолуција предвиђа поновно формирање Министарства за Косово и Метохију, и подсетио да „ниједна влада СНС-а није имала то министарство, него је косовско питање спуштено на ниво канцеларије“.