Народна странка

Јовановић: Састанак са Куртијем у Бриселу је наставак Вучићеве приватне дипломатије

Јовановић: Састанак са Куртијем у Бриселу је наставак Вучићеве приватне дипломатије

Народни посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је предстојећи састанак председника Србије Александра Вучића и председника приштинске владе Аљбина Куртија „наставак приватне дипломатије“ председника Републике, јер на преговоре најављене за 18. август у Бриселу одлази без обавезујућег преговарачког оквира.

„Питање заштите територијалне целовитости, суверенитета и заштите српског народа на Косову и Метохији захтева много озбиљнији приступ, и то је питање око којег морамо постићи национални консензус. Кад год је српска делегација прогласила неку победу у Бриселу, српски народ на Косову и Метохији је нешто губио“, рекао је Јовановић листу „Данас“.
 
Јовановић је подсетио да је посланички клуб Народне странке затражио од председника Скупштине Србије Владимира Орлића хитно сазивање посебне седнице парламента на коју би био позван и Вучић, који би посланицима поднео извештај о Косову и Метохији, али и да скупштина донесе релевантне акте како би се успоставио преговарачки оквир Србије.

„Уместо Орлића огласио се Вучић, који је најавио, може се рећи и сазвао седницу парламента за септембар. То значи да ће у Брисел 18. августа на преговоре ићи без обавезујућег преговарачког оквира, а то даље значи да се наставља пракса приватне дипломатије председника Републике“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да Народна странка не жели да продубљује несугласице у опозицији нити да одговара на провокације.

„Не желимо да расипамо енергију одговарајући на бесмислене нападе. Имамо сасвим јасан циљ – промену ове власти и система, представљање грађана у Народној скупштини и предлагање конкретних решења од којих ће грађани имати користи“, рекао је Јовановић, и додао да Народна странка има коректне односе са Демократском странком, Не давимо Београд и Заједно.

Упитан каква је порука послата грађанима који су гласали за коалицију „Уједињени за победу Србије“ а сада виде сукобе Народне странке и ССП, Јовановић је одговорио да је та коалиција у кампањи пред грађане изашла са слоганом „Промене из корена“, што је подразумевало промену власти и система.  

„Наши бивши коалициони партнери из ССП су, међутим, два дана после избора из корена променили однос према власти, почели да говоре о спуштању тензија, сели на Вучићево канабе и најавили да ће подржати предлоге власти. На тај начин су изиграли поверење грађана и поверење коалиције, преко чега нисмо могли да пређемо. Наш коалициони договор био је јасан – промена система и несарадња са влашћу. Народна странка се, за разлику од њих, држи обећања датих у кампањи и када избори прођу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је поводом конкурса који је расписао за асистента који би му помагао у раду у парламенту рекао да је желео да студентима политикологије и права пружи прилику коју је и сам добио када је почињао своју каријеру, како би „из прве руке“ могли да виде функционисање политичког живота и рада законодавне гране власти.

„Народна скупштина је дуго затворена за нове идеје и младе људе који не долазе из страначких структура, а овим малим доприносом покушавамо то да изменимо. Желео сам да врата парламента отворимо и за младе који до сада нису имали прилике да се политички ангажују, али да конкурс буде потпуно транспарентан“, закључио је Јовановић.