Народна странка

Јовановић: Преговори временски ограничени, потом споразум и брза примена

Јовановић: Преговори временски ограничени, потом споразум и брза примена

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да је та странка представницима Европског парламента на данашњем састанку предложила да резултат преговора о изборним условима уз посредовање ЕУ буде споразум после којег ће у Србији бити могуће организовати слободне и фер изборе.

„Представили смо европским посредницима наш предлог текста о којем би требало да преговарају две стране, власт и опозиција, уз посредовање ЕУ. У том документу смо предвидели и период за примену договореног, коју би надгледало тело задужено за то, јер се не могу више цртати табеле са зеленим и црвеним квадратићима о томе шта је испуњено а шта не“, рекао је Јовановић у емисији „360 степени“ телевизије Н1.

„Механизам за примену мора бити део споразума, а преговори временски ограничени, и потребно је да остане довољно времена за изборну кампању. Предложили смо да се преговори не одвијају пред камерама, како се то не би претворило у циркус“, додао је Јовановић.

Јовановић је додао да је предложен начин и формат преговора.

„Изнели смо захтеве, то је европским посредницима јасно, а српској јавности је јасно који су проблеми“, рекао је Јовановић.

Јовановић је члана Председништва Покрета слободних грађана Натана Албахарија подсетио да су представници ПСГ и у Бриселу заговарали бојкот претходних избора, а да су након смањења цензуса са пет на три одсто променили одлуку и изашли на изборе у јуну 2020. године.

„Шта гарантује да поново нећете променити одлуку? Ако европски посредници знају да ће одређена група изаћи на изборе, без обзира какви ће бити изборни услови, онда они неће учинити ништа да се у Србији било шта промени. Зашто би притискали председника Србије Александра Вучића? Зато би требало да преговарају они који су одржали дату реч и нису мењали одлуке. Народна странка је у јуну 2019. године дала реч да ће бојкотовати изборе и одржала је дату реч“, рекао је Јовановић.

„Не може се мало да сарађивати са режимом, па вам Александар Шапић скупља потписе у Новом Београду, а Вучић их верификује, па онда порушите идеју бојкота, а потом се вратите и кажете ’пуј пике не важи’. У политици морају постојати одговорност и кредибилитет, а не ’данас говоримо једно, а сутра радимо друго’. Да је ПСГ ушао у парламент, не би ни било преговора о изборним условима, јер би режим могао да покаже како постоји опозиција у скупштини, или да је, не дај Боже, ПСГ добио министарско место као Гордана Чомић“, додао је Јовановић.

Упитан о уједињењу СНС-а и СПАС-а Александра Шапића, Јовановић је одговорио да је то показатељ да СНС у нема кандидата за градоначелника Београда, али и показатељ сукоба у СНС-у.

"Реч је и о наставку обрачуна Вучића и председника београдског одбора СНС-а и министра одбране Небојше Стефановића", закључио је Јовановић.