Народна странка

Јовановић: Храна је прва линија одбране у кризи, повећати субвенције пољопривредницима

Јовановић: Храна је прва линија одбране у кризи, повећати субвенције пољопривредницима

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је храна прва линија одбране у кризи, а да у Србији поскупљење хране добија „ракетно убрзање“ и да држава мора хитно да укине акцизе на гориво пољопривредницима и повећа субвенције на 24.000 динара по хектару.  

„У цени млека стиче се стање у целој пољопривреди, а данас је литар млека јефтинији од литра воде и то је најбоља слика српске пољопривреде“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

На питање о позивима да се у Србији уведе „економско ванредно стање“, Јовановић је одговорио да је то „непозната категорија“ и упитао да ли то значи да би требало извести војску на улице да брани цене.

Упитан о увођењу санкција Русији, Јовановић је навео да се Народна странка залаже да се о тако важној ствари, као и о економији и храни, отворено разговара у Скупштини Србије.  

„Парадоксално је да се од Србије тражи да уведе санкције Русији које би највише коштале Србију. Економске последице увођења санкција биле би тешке, а председник Србије Александар Вучић каже да је Србија пред великим изазовима и требало би да власт у парламенту каже о каквим је притисцима реч и о последицама неувођења санкција“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да се Народна странка од почетка кризе у Украјини по том питању односила веома одговорно и да „није пре избора била против санкција, а после избора за санкције, попут Драгана Ђиласа и Здравка Поноша, који се сада позивају на промењене околности“.

На питање о оптужници Тужилаштва за ратне злочине против четворице официра хрватске војске због злочина над српским цивилима у акцији „Олуја“, Јовановић је одговорио да је то „логичан и нормалан“ потез српског тужилаштва.

„Ни у Хрватској ни пред Хашким трибуналом нико није кажњен за злочине над Србима цивилима почињене у злочиначкој акцији ’Олуја’, а у Хрватској су се догодили етничко чишћење Срба и ратни злочини. Надам се да ће поступак против четворице хрватских официра бити спроведен пред судовима у Србији и да ће бити правоснажно окончан“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да би Србија, поводом аплицирања самопроглашеног Косова за чланство у Савету Европе, требало да покрене превентивну дипломатску акцију и да спречи чланство Приштине и у тој организацији и у Унеску, који је веома важан за очување српске културне баштине на Косову и Метохији.