Народна странка

Јовановић: Грађани да се изјасне о споразуму о Косову и Метохији

Јовановић: Грађани да се изјасне о споразуму о Косову и Метохији

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би председник Србије Александар Вучић, ако хоће да пита грађане шта мисле о „француско-немачком“ споразуму о Косову и Метохији, требало да распише референдум или изборе, а не да оснива нови покрет, што је „замајавање народа и политичко покварењаштво“.

„Сигуран сам да би огроман проценат грађана Србије на референдуму рекао ’не’ оваквом споразуму. Вучић, међутим, замајава народ и за наше паре из буџета промовише свој нови покрет, који није државна организација, и покушава да се сакрије иза великих фраза док прихвата споразум по којем ће Србија развијати добросуседске односе са својом покрајином као са независном државом“, рекао је Јовановић телевизији Јуроњуз Србија (Euronews).

Јовановић је упитао „шта је друго него издаја“ прихватање споразума по којем се Србија трајно одриче Косова и Метохије.

„Ниједна власт у Србији није била спремна да прихвати овакав споразум, а власт Вучића и СНС-а је на то спремна, и то је проблем Србије – имамо власт која је спремна да призна независност ’Косова’“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је шпански премијер Педро Санчез недавно у Тирани рекао да Шпанија неће признати „Косово“, али да не може премијер Шпаније бити већи Србин од нас.

„На власти у Београду је да одбије споразум“, рекао је Јовановић.

Посланик и портпарол Народне странке је истакао да је потребна нормализација односа Срба и Албанаца, али не тако што ће Србија прихватити независност своје јужне покрајине.

Јовановић је упозорио да би прихватање и потписивање „француско-немачког“ споразума значило да би ЕУ током примене тог акта окренула главу на сва гушења слобода, људских права и демократије.

„ЕУ би дозволила Вучићу да се са нама обрачунава на најбруталнији начин. Ако се ЕУ у претходних десет година правила да се на Балкану спроводе реформе, не видим разлог да то не би и чинила и надаље. Све време су подржавали Вучића. Када су долазили у Београд, прво су се грлили с њим и подржавали све што он овде ради. То су чинили сви европски званичници, од Урсуле фон дер Лајен па надаље“, рекао је Јовановић.

Јовановић навео да Србија потписивањем споразума о Косову и Метохији не би заузврат добила „убрзање европског пута“.

„Северна Македонија је чак променила назив државе зарад европског пута, а као одговор је добила блокаду европског пута“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је Народна странка два пута предлагала да у Скупштини Србије буде усвојена резолуција која би обавезала Владу Србије на „црвене линије“ – нема признавања независности „Косова“ и нема чланства Приштине у УН.

„Власт је то одбила, сада видимо и зашто – Вучић је све време преговарао о споразуму који ће омогућити чланство ’Косова’ у УН. Да ствар буде гора, о статусу Косова и Метохије преговарао је са Квинтом коју чине државе спонзори косовске независности које су бомбардовале Србију 1999. године, а одбио је да од Русије и Кине јавно и званично затражи да уложе вето у Савету безбедности УН ако питање чланства Приштине дође на дневни ред“, закључио је Јовановић.