Народна странка

Славица Радовановић: Погибија младог полицајца је последица скраћења обуке и повећања броја полазника по класи

Славица Радовановић: Погибија младог полицајца је последица скраћења обуке и повећања броја полазника по класи

Посланица Народне странке и пуковница полиције у пензији Славица Радовановић изјавила је данас да је погибија младог полицајца В.П. (20) на обуци гађања у Новом Саду последица скраћења обуке и повећања броја полазника по класи у центру у Сремској Каменици и затражила утврђивање одговорности свих који су донели такву одлуку.

„Одговорност и последице би, између осталих, морао да сноси и помоћник команданта Жандармерије Александар Ђорђевић, који је 2016. године иницирао измену Наставног плана и програма обуке у руковању ватреним оружјем, као и они који су допринели да се обука скрати са 12 месеци на девет месеци“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је подсетила да је 8. децембра 2022. године у Скупштини Србије поставила питање министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу зашто је „девастирана обука у Центру за основну полицијску обуку у Сремској каменици и скраћена на девет месеци на штету не само теоријске наставе, него и практичне обуке.“

„МУП и Гашић ми до данас нису одговорили на ово питање постављено са стручног и објективног становишта, а један млади живот је изгубљен као последица скраћења обуке. Поново позивам Гашића и надлежне у МУП-у да хитно предузму одговарајуће кораке како се овакав догађај више никада не би поновио“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је навела да је јучерашња погибија В.П. показала је да је крајње време да почне преиспитивање и утврђивање одговорности свих који доприносе таквим догађајима, као и да се полиција коначно деполитизује.

"То је професија која би требало да служи народу, а не политици, и као таква би требало да развија професионалне, школоване и обучене кадрове, а не политички подобне и лојалне“, закључила је Славица Радовановић.

 

Питање Славице Радовановић министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу можете видети ОВДЕ од 2:15.