Народна странка

Славица Радовановић: Што пре увести систем Амбер алерт за пријављивање нестанка деце

Славица Радовановић: Што пре увести систем Амбер алерт за пријављивање нестанка деце

Посланица Народне странке и пуковница полиције у пензији Славица Радовановић изјавила је да би што пре требало успоставити систем „Амбер алерт“ за пријављивање нестанка деце и да је важно да грађани полицији јављају информације после објаве да је дете нестало.  

„Онај ко алармира систем мора да буде обучен у постављању питања да би се на основу одговора донела процена да ли је дете отето и да ли би требало активирати ’Амбер алерт’“, рекла је Славица Радовановић телевизији Н1.

На питање како ће се одлучивати да ли је реч о отмици или нестанку, Славица Радовановић је одговорила да систем обухвата сет поступања и процедура, као и специјализацију службеника полиције и тужилаштва.

Славица Радовановић је навела да се сада први пут озбиљно разговара о увођењу тог система и први пут се нешто конкретно догађа, и додала да је направљен велики помак, јер је претходни министар унутрашњих послова Александар Вулин био „апсолутно затворен за ову причу“.

Посланица Народне странке је упитана да ли би биометријски наџор, који је био предвиђен недавно повученим Законом о полицији, помогао у случајевима нестанка деце, одговорила да се плаши злоупотребе те технологије у политичке сврхе.

„Има простора да се разговара о биометријском наџору, али не на начин који су покушали да имплементирају творци скандалозног Закона о полицији“, рекла је Славица Радовановић.

„Искрено се надам да ће бити довољно разума и да се такав нацрт закона уопште више неће појављивати као тема за расправе и јавна слушања, него ће се радити или на креирању новог закона, а по мом мишљењу најбоља идеја је ревидирање постојећег“, закључила је посланица Народне странке.