Народна странка

Народна странка: Једногласно против уставних промена, грађани да по својој савести одлуче да ли ће изаћи на референдум

Народна странка: Једногласно против уставних промена, грађани да по својој савести одлуче да ли ће изаћи на референдум

Скупштина Народне странке донела је на данашњој седници једногласну одлуку да се та странка противи променама Устава Србије које се односе на правосуђе, које је усвојила Скупштина Србије 30. новембра, јер нису у интересу државе и грађана.

Стручна јавност је готово једногласно мишљења да предложене промене Устава не би допринеле независности правосуђа, а Народна странка је уверена да би, у нашој политичкој реалности, за кратко време судови и јавна тужилаштва били стављени под апсолутну контролу владајуће странке, зато што се овим променама Устава, заправо, олакшава и поједностављује политички утицај на судије и тужиоце.

Власт није обезбедила јавну расправу и грађани нису информисани о предложеним променама Устава.

Промене Устава је усвојио нелегитимни сазив парламента, након нелегитимног и нетранспарентног поступка доношења Акта о промени Устава Србије.

Није, такође, обезбеђена делотворна контрола процеса гласања на референдуму о потврђивању Акта.

Имајући у виду да је потврђивање промене Устава на референдуму израз суверености грађана, као и да политичке странке не учествују непосредно на референдуму, Народна странка позива грађане да слободно и по својој савести одлуче да ли ће учествовати на референдуму заказаном за 16. јануар 2022. године.