Народна странка

Ковачевић: Новинари РТС-а хладе Вучића лепезом уместо да га интервјуишу

Ковачевић: Новинари РТС-а хладе Вучића лепезом уместо да га интервјуишу

Посланик Народне странке и председник Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Синиша Ковачевић изјавио је данас да је Радио-телевизија Србије (РТС) у дубокој стваралачкој кизи и кризи руковођења јер на тој телевизији није место емисијама типа „на вечери код Зорице Брунцлик“ и не приличи јој да се водитељке у новогодишњем програму обучене у гардеробу из „Травијате“ туку око микрофона са Даром Бубамаром.

„Нађите новог Бајфорда да нам направи нови ’Невен’ и нови ’Полетарац’. Нека новинар РТС-а интервјуише председника Србије Александра Вулића, а не да га хлади лепезом“, рекао је Ковачевић директору РТС-а Драгану Бујошевићу на седници одбора на којој се расправљало о финансијском извештају те телевизије за 2021. годину.

„Зар заиста мислите да би дипломирани социолог требало да води забавни програм? Зар мислите да ми, који смо одрастали на емисијама ’Невен’, ’Полетарац’, ’На слово на слово’, и које су подизали Душко Радовић, Љубивоје Ршумовић, Вера Белогрлић, Донка Шпичек… Не би сада својој деци и унуцима требало да понудимо неки нови ’Невен’“, питао је Ковачевић Бујошевића.

Ковачевић је упитао Бујошевића са колико секунди рекламног простора располаже РТС, по којој цени их продаје и колики приход од тога остварује.

Ковачевић је подсетио да су раније „у редакцијама телевизије седели“ Павле Угринов, Слободан Селенић, Александар Поповић, Мухарем Первић, Филип Давид, Радомир Путник и Милован Витезовић.

„Понедељком су биле емитоване премијере драма, и то 40 драма годишње, а за премијерне понедељке писали су Данило Киш, Борислав Пекић, Брана Црнчевић и Миодраг Булатовић“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је забрињавајуће што су у сукобу Бујошевић и председник Управног одбора РТС-а Бранко Кланшчек.

„Са лапидарном лакоћом се прелази преко чињенице да се покрива губитак РТС-а од два милиона евра у 2021. години“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је најавио да ће ускоро заказати седницу одбора о информативном програму РТС-а на коју ће позвати Бујошевића и уредника тог програма Ненада Љ. Стефановића.

Посланик Народне странке је истакао да је РТС „угаони камен српске културе“ и да мора да сваке године снима све премијере у професионалним позориштима.

„Сигуран сам да ће за 20 година неко хтети да магистрира на опусу Дејана Мијача, али тога неће бити, а снимањем представа ништа не губите, него добијате два до четири сата одличног програма“, закључио је Ковачевић.