Народна странка

Ковачевић: Укинути таксу за РТС, нека зарађује паре

Ковачевић: Укинути таксу за РТС, нека зарађује паре

Посланик Народне странке и председник Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Синиша Ковачевић изјавио је данас да би требало укинути таксу за Радио-телевизију Србије (РТС), јер за то више нема разлога.

„Докле више такса за РТС? Не видим разлог да се РТС више стипендира, нека зарађује паре. Председник СНС-а и Србије Александар Вучић је у предизборној кампањи изриком тврдио да таксе неће бити“, рекао је Ковачевић на седници одбора.

Ковачевић је навео да Радио-телевизија Војводине заслужује одређену врсту помоћи јер је њена програмска шема медијски неатрактивна и "покрива 16 језика".

Посланик Народне странке је упитао министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића када ће бити додељена пета национална фреквенција за емитовање телевизијског програма.

„Шта је с петом фреквенцијом докле ћемо је чекати, шта се чека кад су сви законски рокови пробијени“, питао је Ковачевић министра Јовановића.

Ковачевић је замолио министра Јовановића да јавне расправе о законима буду организоване благовремено, а не да буду „у среду увече, а гласање о закону у четвртак ујутру“, јер то говори о самовољи власти.

 

ФИЛМ "ЛЕПА СЕЛА ЛЕПО ГОРЕ" БОЉЕ СВЕДОЧАНСТВО ВРЕМЕНА ОД ДНЕВНИКА КОЈЕ ЈЕ ВОДИО КОМРАКОВ

Ковачевић је рекао да је Предлог закона о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу "квалитетан и одличан" и да ће због тога гласати за тај предлог.

„Предлажем да се у закон дода да Радио-телевизија Србије (РТС) буде обавезана да Југословенској кинотеци прослеђује уметничке садржаје као што су серије, концерти БЕМУС-а, отварање БИТЕФ-а, а РТС би морао да буде у обавези да архивира и политичке емисије које сведоче о једном времену“, навео је Ковачевић.

„Боље ћете реконструисати једно време, квалитетније и прецизније, и боље ћете га схватити ако гледате филм ’Лепа села лепо горе’ (редитеља Срђана Драгојевића) него дневнике РТС-а које је у то време водио Милорад Комраков“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да писци предлога закона „заслужују све похвале, јер је закон и антиципативан“.

„Пре 20 година било је незамисливо да ће архивска грађа моћи да буде и видео перформанс или неки фантастичан гиф – чак је и то предвиђено законом“, рекао је Ковачевић.

 

ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О КИНЕМАТОГРАФИЈИ НИЈЕ ДОБАР

Ковачевић је рекао да Предлог закона о кинематографији није добар, јер даје „фараонска овлашћења“ директору Филмског центра Србије.

„Није добро ту количину моћи дати једном човеку. Замислите да тај директор наступи са политичких позиција или са позиције своје сексуалне оријентације или са позиције ’ти ниси мени дао прошли пут, сад ја теби нећу дати’ новац“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је додао да се не може на исти начин третирати управник музеја, позоришта и галерије као директор Филмског центра.