Народна странка

Ковачевић: Терор СНС већине и порука Информеру да настави као и до сада

Ковачевић: Терор СНС већине и порука Информеру да настави као и до сада

Председник Одбора Скупштине Србије за културу и информисање и посланик Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да је одржавање седнице тог одбора на којој би се расправљало о интервјуу са осуђеним силоватељеме Игором Милошевићем, објављеном у листу „Информер“, спречено „терором већине“ тако што су посланици СНС-а гласали против усвајања дневног реда.

„Тиме је послата порука ’не дирајте нам нашег главног пропагандисту’ и порука не само ’Информеру’, и не само ’Информеру’, него и сличним подржаваоцима режима и пропагаторима примитивизма да наставе онако како су радили до сада и да им се ништа неће догодити и неће им длака с главе фалити“, рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Ковачевић је додао да је на предложеном дневном реду седнице одбора, који је већина одбила да усвоји, била и позиција приватних телевизија и до које мере су оне дужне да раде као стубови носачи културе и идентитета народа, а до које мере се то постиже ријалити програмима у којима се пребијају учесници и до које мере власништво над телевизијом даје право да ту телевизију користи у „опскурним обрачунима са још опскурнијим противницима“.

„Сваки одбор одсликава однос у скупштини и СНС већина је имала став да је то тема о којој не би требало да се разговара и тема коју би требало табуизирати“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је претходно, после гласања о дневном реду, рекао да одбијање расправе о интервјуу са силоватељем представља „јасно артикулисан политички, интелектуални и морални став“.

„То је артикулисана и гласно изговорена јасно вођена политичка мисао“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да се на седници нису појавили представници Министарства културе и информисања.

„На овој и некој следећој седници наравно да је требало да буде неко из Министарства културе и информисања, као и министарка (за људска и мањинска права и друштвени дијалог) Гордана Чомић, као и министар унутрашњих послова Александар Вулин“, рекао је  Ковачевић.

„Овај случај би требало да нам помогне да ако не можемо да ресоцијализујемо вишеструког повратника, пронађемо начин да заштитимо жене од поновне виктимизације и злочина“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да је интервју са силоватељем урађен из ниских побуда како би се дошло до „одређене количине новца и кликова“.

Посланик Народне странке је истакао да је објављивањем разговора са силоватељем извршена поновна виктимизација несрећних жена и њихових породица, што је изазвало револт неколико стотина жена на улицама два највећа српска града и довело до продаје „неколико десетина хиљада бибер спрејева“.

„Уследило је објашњење уредника ’Информера’ Драгана Ј. Вучићевића да је то новинарство и да немамо право да се мешамо у уређивачку политику и да то ради читав свет да бисмо онда, гле чуда, добили информацију да се он шалио и да је то урађено да би се масовни силоватељ склонио са улица“, рекао је Ковачевић.

„Па, није Вучићевић ту да хапси и одређује ко ће ићи у затвор. Вучићевић није властан да склања силоватеља са улице. Зашто се две новинарке које су разговарале са силоватељем истог дана нису појавиле и рекле да су угрожене и да траже да се тај човек склони“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је прочитао писмо новинарке Ан Мари Ћурчић члановима одбора у којем је позвала да се предузму сви неопходни кораци како би се стало на пут непрофесионалном и неетичком извештавању медија.