Народна странка

Ковачевић: Импонује ми што сам добро пласиран у истраживањима, али нећу се кандидовати

Ковачевић: Импонује ми што сам добро пласиран у истраживањима, али нећу се кандидовати

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да му импонује што је најпопуларнији као могући кандидат за председника Србије, по истраживању јавног мњења које је обавила Нова српска политичка мисао Ђорђа Вукадиновића, али да не намерава да се кандидује.

„То није моја табла жита, то није мој кукуруз. Нипошто не бих прихватио кандидатуру јер сматрам да има далеко компетентнијих људи за тај посао и та врста политичког ангажмана ме уопште не интересује“, рекао је Ковачевић телевизији Нова С.

„Улазак у кућу на Андрићевом венцу схватио бих као одлазак код гинеколога. То није интелектуални и политички простор који ме занима, а још мање бих себи допустио да улазим у нешто за шта нисам интелектуално спреман. То је нешто што ја својим образовањем не покривам. То је као када би вам неко понудио да диригујете филхармонијом, ви кажете да не знате то да радите, а они вам кажу да су тамо школовани музичари и да ви само машете рукама“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да не би знао да командује војском и да не познаје довољно уставно-правни поредак и међународне односе, а да му „не пада на памет“ да сада едукује себе да би успешно обављао ту функцију или командовао војском.

„Мислим да је моја одговорност да радим оно за шта сам добио божанске дарове. То је као кад вам Бог да дар да трчите боси на плажи без икаквог тренинга 11 секунди на сто метара, онда је ваша обавеза да будете Јусеин Болт и да победите на Олимпијади и поставите светски рекорд“, додао је Ковачевић.

„Мислите ли да би Србија била богатија чињеницом да је Бранислав Нушић био премијер, а да је остала без ’Госпође министарке’ или ’Народног посланика’, или да је Бора Станковић био премијер, а Србија остала без ’Нечисте крви’“, упитао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је његов примарни позив да ради оно за шта се школовао и оно чиме највише доприноси репутацији Србије.

„Србија је до те мере постала коруптивни караказан да је буквално пред распадом, владају људи који са великом тешкоћом спајају у мисаону целину две просте реченице, а не могу јасно да формирају мисао која је смештена и јасно вођена у просто-проширеној реченици, колико лажних диплома вас лечи…“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је зато посао будућег председника Србије „улазак у Аугијеве штале, а не златна кашика“.

„Ја Србију превише волим да бих пристао да радим посао за који нисам интелектуално спреман, то је суштина. За ту врсту одговорног, часног и историјски страшно важног места има компетентнијих и квалитетнијих људи од мене“, рекао је Ковачевић.

„Неће изостати моја подршка будућем кандидату (опозиције), ако је он буде желео, ко год он био. Потребно је прво наћи неколико компетентних, респектабилних људи који хоће да се кандидују, па обавити сондаже и испитивања и видети ко има највише шансе, па потом ући у добро осмишљену кампању и доћи до чињенице да ће господин Вучић напокон, након 470 година, ући у неки телевизијски дуел у којем ће тај други имати што-шта да га пита“, закључио је Ковачевић.