Народна странка

Савез за Србију: РЕМ да казни РТС и РТВ и укине националну фреквенцију телевизији Пинк

Савез за Србију: РЕМ да казни РТС и РТВ и укине националну фреквенцију телевизији Пинк

Лидери Савеза за Србију одржали су ванредну конференцију за новинаре испред РЕМ-а и поручили да то независно регулаторно тело за електронске медије не сме да буде још једна режимска испостава, већ да мора хитно обезбедити пуну примену Закона о електронским медијима.

Они су подсетили јавност да је РЕМ у изборним кампањама 2016, 2017. и 2018. године одбио да врши мониторинг понашања електронских медија што му је дужност, те да је од независног органа постао партијска испостава СНС-а, о чему сведоче скандалозне изјаве члана РЕМ-а Оливере Зекић.

Посебно је алармантна чињеница да телевизији Пинк још није одузета дозвола за коришћење националне фреквенције као јавног добра, а да РТС и РТВ нису опоменути нити кажњени због кршења правила о објективном информисању и равноправној медијској заступљености свих политичких субјеката.

„Када видите да Пинк злоупотребљава националну фреквенцију преносећи уживо седницу Главног одбора владајуће странке, што спада у забрањено политичко оглашавање изван предизборне кампање, или када учесник ријалити програма на истој телевизији пропагира насиље и бестидно вређа за време НАТО бомбардовања трагично настрадалу девојчицу Милицу Ракић, или када на РТС и РТВ као јавним медијским сервисима  више од пола године није гостовао нити један лидер опозиције, нити се поштује обавеза објављивања демантија, а на све то РЕМ не реагује - јасно је да ово регулаторно тело не ради свој посао и да нешто хитно мора да се мења како бисмо изборили слободу медија као основни предулсов за демократију у Србији“, истакли су лидери Савеза за Србију.