Народна странка

Округли сто опозиције: Како до поштених избора?

Округли сто опозиције: Како до поштених избора?

Представници свих опозиционих политичких странака, покрета, група грађана и скупштинских посланичких група састали су се данас на првом заједничком састанку у Народној скупштини и сложили се да тренутно у Србији нема услова за одржавање фер и поштених избора.

Како су истакли примарни циљ овог разговора јесте борба за остваривање права грађана да слободно бирају без обзира да ли су за власт или опозицију.

Учесници су закључили да је велики проблем то што се питања ваљаности изборног законодавства и изборне праксе постављају искључиво у периоду везаном за одржавање избора, а тада практично ништа није могуће променити нити побољшати.

Управо зато је као посебан закључак округлог стола договорено формирање Радне групе која ће у року од 30 дана припремити заједничку платформу о неопходним условима потребним за спровођење фер и поштених избора.

Присутни су на крају заједно осудили хајку и пропаганду режимских медија усмерену ка опозиционим политичким актерима.

На округлом столу су учествовали: Народна странка, Српски покрет Двери, Демократска странка, Заједно за Србију, Здрава Србија, Левица Србије, Народни покрет Срба са КиМ ОТАЏБИНА, Покрет за преокрет, УСС СЛОГА, Не давимо Београд, Демократска странка Србије, Доста је било, Грађанска платформа, Покрет центра, Социјалдемократска странка, Нова странка, Покрет слободних грађана, Мађарски покрет, Зелена еколошка партија, Толеранција Србије, Странка Црногораца, Влашка народна странка, Војвођански покрет, Бошњачка грађанска странка,

Демократска заједница војвођанских мађара, и Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију.