Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Психолог, педагог и дефектолог у сваку школу, а не репресија

Санда Рашковић Ивић: Психолог, педагог и дефектолог у сваку школу, а не репресија

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је за спречавање насиља важније да у свакој од 1.800 школа у Србији буду ангажовани психолог, педагог и дефектолог, а сада их нема ни у половина од укупног броја школа, и да „неће много помоћи“ повећање броја школских полицајаца и спуштање кривичне одговорности деце са 14 година на 12 година.

„Психолог, педагог и дефектолог су свето тројство које ради на превенцији и то су специјалне јединице менталног здравља наше деце и нације. Уместо тога, председник Србије Александар Вучић најављује да ће бити запослено 5.000 специјалаца са месечном платом од 300.000 динара“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Н1.

Санда Рашковић Ивић је истакла да би „као психијатар била потпуно нестручна када би рекла да је власт крива за све“, јер су за агресивно понашање одговорни генетика, породица и социјални фактор, односно окружење и атмосфера у друштву „са све институцијама које би требало да раде“.  

„За дечака масовног убицу у Основној школи ’Владислав Рибникар’ полиција не сноси директну кривицу, јер нико није могао да зна шта се дешава у глави дечака. Он је мењао одељења, долазио је са крвавим устима из приватне школе глуме, а нико није водио рачуна да се запита шта се у његовој глави дешава“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Код масовног убице из Младеновца, међутим, имамо хронику најављеног злочина. Министар унутрашњих послова Братислав Гашић каже да је убица привођен 2020. године али да нема исхода пријаве која је поднета. То значи да три године није ништа предузето и то говори да институције нису урадиле свој посао до краја“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да власт на седници скупштине сазваној поводом масовних убистава није пружила очекиване одговоре и да „доминира потпуни недостатак тестирања реалности од стране власти“.

„Власт се и даље, поред недавних огромних трагедија и 300 убијених жена у претходних 10 година, бесомучно труди да покаже да систем није заказао ни у једном тренутку“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„По ономе што је председница Владе Србије Ана Брнабић рекла види се да је Савет РЕМ изгледа несмењив и то значи да нема шансе да се ријалити програми ставе под контролу и да се одузму националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи. Ово не личи на дијалог него власт говори о ономе што је било у време претходне власти, а СНС влада 11 година“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да је за 11 година могло да дође до различитих промена али се то није догодило.