Народна странка

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Вучић би да подели кривицу за своју лошу косовску политику

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Вучић би да подели кривицу за своју лошу косовску политику

Потпредседница Народне странке и посланица у Скупштини Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је да би грађани на референдуму требало да се изјасне о ЕУ и НАТО, а Косово и Метохија су у Уставу Србије. Може нам се десити да се сутра изјашњавамо и о Рашкој области ако сада пристанемо, рекла је Санда Рашковић Ивић у интервјуу за лист „Блиц“.

Санда Рашковић Ивић овако види најаву референдума о судбини Косова и Метохије. Она истиче да је Александар Вучић сам, не питајући никога, водио политику, а да би сада да се сакрије иза воље народа и подели кривицу за своју лошу политику.

Шта добијамо потенцијалним губитком Косова, а шта губимо истрајавајући на опцији да је оно наше заувек?

Ми смо кроз историју Косово губили много пута, али увек кроз отимачину. Ово би било први пут да на то сами пристанемо. Потенцијални губитак Косова не значи аутоматски просперитет. Истрајавајући на идеји Косова, показујемо да смо историјски народ, да имамо државнички капацитет и да смо достојни да имамо државу која је била суверена земља присутна на мапи Европе 19. века. Дакле, истрајавањем добијамо, а не губимо.

Докле се стигло у преговорима о Савезу за Србију? Шта видите као основни проблем да се савез формира на здравим основама?

Не учествујем директно у преговорима, али упозната сам са током и знам да се разговара са различитим потенцијалним чланицама Савеза за Србију. Мислим да суревњивости нису камен спотицања у савезу. Савез није уједињавање, већ обједињавање различитих странака и покрета. Ту има доста сличности, али и разлика, па је потребно и програмски се ускладити. Нећемо да личимо на СНС који је 2012. изашао на изборе, а на сајту нисте могли да им пронађете програм.

С ким се све разговара?

Колико знам, разговара се с онима који су изразили жељу да буду део савеза. Није речено да ће аутоматски и бити прихваћени, јер за чланство у савезу треба имати демократски капацитет, поштовати национални интерес и не сарађивати са СНС ни на једном нивоу.

Када очекујете да ће све бити завршено, да ће бити познате све чланице савеза и сви детаљи програма?

Не могу вам рећи тачан датум кад ће бити финализована и усаглашена листа чланица и утврђено неких двадесетак заједничких програмских тачака. Оно што је мени и нама у Народној странци било важно јесте прихватање става да се противимо столици у УН за Косово. Ви сте приметили да Народна странка води кампању за одржавање посебне седнице о КиМ где би Александар Вучић требало да нам храбро, мушки и државнички каже “судбу и све што нас чека”, и да у Скупштини о свему као људи поразговарамо. Дакле, став о Косову ће бити део програмских принципа савеза.

Да ли ви спадате у оне којима је сарадња са ДСС и Дверима у реду или мислите да то треба да буду две одвојене опозиционе колоне?

Што нас је више опозиционара у савезу, то боље. Услов за ДСС је познат, а то је излазак из коалиција са СНС у општинама и градовима широм Србије. Тај услов још није испуњен.

Кога видите као лидера савеза, Драгана Ђиласа или Вука Јеремића?

Мислим да је прича о лидеру контрапродуктивна. И 2000. године је Демократска опозиција Србије имала Коштуницу и Ђинђића, као и друге истакнуте политичке личности које су понеле терет демократских промена. По препознатљивости и резултатима издвајају се Јеремић и Ђилас.

Шта ће бити циљеви савеза?

Циљ савеза су промене у Србији, враћање Србије себи, успостављање дијалога у друштву, нормализација привреде у смислу ослобађања од колонијалне позиције у којој се сада налази, промена приоритета, очување земље, њених ресурса и људи, поштовање струке, ослобађање медија и поштовање институција.

Како ћете то остварити. Ево Саша Јанковић најављује прикупљање потписа за обарање Вучића. Да ли ћете организовати протесте?

Треба стрпљиво радити и одлазити на терен, разговарати с грађанима. Друштвене мреже могу бити од помоћи, јер су медији, нарочито електронски, под напредњачком контролом. Не заносим се идејом да ће бити лако. Биће тешко, јер режим је навукао свој дрес на безмало 15 одсто пунолетног становништва, а свима пере мозак успесима, сејањем страха од промене или ружењем неистомишљеника. Мислим да је тешко извући народ на улицу. Толико пута је нада блеснула, па изневерена згаснула. Једини начин је изражавање грађанске непослушности, као што је било у вези са поскупљењем горива.

Одлазак Дуде Ивковића код Вучића изазвао је згражавање неких његових дојучерашњих коалиционих партнера. Како ви гледате на то?

Власт и опозиција треба да разговарају. Господин Ивковић је ишао код Вучића због његове функције председника, и то због ствари које се тичу спорта. Није он човек на продају нити прелетач. Али  ми смо ушанчено и подељено друштво са придављеном демократијом и убијеним дијалогом. Кривицу за то сноси власт, јер они на власти диктирају тон.