Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Вучић тирадама ни о чему обесмислио расправу о Косову и Метохији

Санда Рашковић Ивић: Вучић тирадама ни о чему обесмислио расправу о Косову и Метохији

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је Косово и Метохија централно питање о којем би требало озбиљно разговарати у парламенту, а да су посланици и грађани два дана слушали тираде председника Србије Александра Вучића у којима је најмање било речи о Косову и Метохији.

"Народна странка је дала два пута резолуцију за Косово која није стављена на дневни ред, Вучић је обећао да ће написати оно што смо тражили, а то су писма председницима Русије и Кине којима ће Србија тражити да искористе вето у Савету безбедности ако на дневни ред дође чланство самопроглашеног ’Косова’ у УН, али председник то избегава“; рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Н1.

Санда Рашковић Ивић је поводом напуштања седнице парламента посланика Народне странке рекла да су они веома незадовољни понашањем Вучића, који је са скупштинске говорнице застрашивао народ и „на неки начин прихватио да му ’немачко-француски’ предлог буде оквир за преговоре, што није требало“.

„Ми се залажемо да се папир одбаци, јер он третира будући статус Косова и Метохије, а за нас је он решен нашим Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Он је нас застрашивао шта ће бити ако папир не прихватимо, а папир каже да би Србија требало да пусти Косово у УН“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да више није реч о признавању диплома, свакодневном животу и регистарским таблицама, него се прешло на „формално-политичко правни статус Косова и Метохије“ и да зато „француско-немачки“ предлог требало одбацити.

„Веома је лоше да у се Европи за етничке проблеме налазе територијална решења“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Било је много грешака у прошлости. Бриселски споразум је био грешка, један део папира говори о Заједници српских општина, а она нема извршна овлашћења, има фолклорна овлашћења која стоје под Приштином. ЗСО није решење за Србе, ако пристанемо на то, имаћемо исељавање и ово мало Срба са Косова и имаћемо стигму као генерација која је пустила Косово и Метохију да оде“, рекла је Санда Рашковић Ивић.