Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Косово још није отето, Србија не сме добровољно да учествује у отимању

Санда Рашковић Ивић: Косово још није отето, Србија не сме добровољно да учествује у отимању

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да Косово и Метохија „још није отето“ и да Србија не сме да добровољно учествује у отимању дела своје територије и прихвати споразум по којем би самопроглашено „Косово“ постало члан УН.

„Када нешто дате, онда је готово, а ако вам неко нешто отме, онда имате право да у будућности то тражите назад“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Инсајдер.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је „све време реч о превари, јер власт у Србији говори да никада неће потписати папир“.

„Није ствар у потписивању папира, него је реч о томе да је председник Србије Александар Вучић прихватио ’француско-немачки’ споразум као оквир за преговоре, а тај папир третира статусно питање Косова и Метохије, које се може решити само у Савету безбедности УН“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Ако ви папир који већ третира ’Косово’ као државу прихватите као оквир за преговоре, онда сте већ упутили тај танкер увелико ка пуној независности ’Косова’ и његовом путу ка чланству у УН“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да нико никада од Србије неће тражити да потпише папир у којем пише „ми, доле потписани, признајемо да је Косово независна држава“, али да у једној тачки „француско-немачког“ споразума стоји да се „Србија и Косово неће међусобно спречавати у приступању међународним организацијама“.

„Шта има ’Косово’ нас да спречава? Србија је стара држава, али тамо пише да Србија неће спречавати ’Косово’ у приступању међународним организацијама, а то су пре свега Уједињене нације“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да би требало спречити улазак самопроглашеног „Косова“ у УН и наставити преговоре са Албанцима о заједничком животу и „да им се да максималан ниво аутономије“.

„Па шта ако су прогласили независност? Може и ’Република Коњарник’ да прогласи независност. Нису сви признали ’Косово’, пет чланица ЕУ, Кина, Индија, државе Латинске Америке, огромна већина афричких земаља...“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да је од првог дана била против Бриселског споразума, јер се по том споразуму држава Србија повукла са севера Косова и Метохије, а заузврат је требало да добије ЗСО у складу са уставом самопроглашеног „Косова“ и да ЗСО буде под надлежношћу Приштине.

„Четири општине на северу Косова и Метохије биле су под Београдом и уместо да се ширите према југу, ви се евакуишете у потпуности са те територије. Од првог дана сам била против ЗСО, која је доказ да је режим кренуо путем тоталне предаје Косова и Метохије у руке Приштине, а то није морало да се догоди. ЗСО је први чин признавања ’Косова’“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је поводом хапшења портала Србин инфо Дејана Петра Златановића упитала „новинарска удружења зашто нису сложно устала против хапшења и начина на који је Златановић ухапшен“.

„Златановић је ухапшен на ружан начин обарањем на под и стављањем лисица на руке. Он је изјавио нешто што су раније рекли Душан Ковачевић и многи пре њега, и та изјава је била у некој ’лиценција поетика’ (песничка слобода), и могла се тумачити на различите начине“, закључила је Санда Рашковић Ивић.