Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Спречавање чланства Приштине у УН одредити као циљ државне политике

Санда Рашковић Ивић: Спречавање чланства Приштине у УН одредити као циљ државне политике

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је неопходно да се као један од најважнијих циљева државне политике Србије према Косову и Метохији „формализује спречавање чланства самопроглашеног Косова у УН“.

„Зато сам лично срећна зато што је председник Србије Александар Вучић обећао да ће послати писмо председницима Русије и Кине и затражити од њих да уложе вето у Савету безбедности ако на дневни ред дође чланство Приштине у УН“, рекла је Санда Рашковић Ивић на посебној седници Скупштине Србије о Косову и Метохији.

У резолуцији Народне странке о Косову и Метохији наводи се да би председник Србије требало да пошаље писма председницима Русије и Кине у којима их обавештава да Србија никада неће признати самопроглашено Косово и Метохију и захтевати од њих да Москва и Пекинг уложе вето на чланство Приштине у Уједињеним нацијама.

Санда Рашковић Ивић је навела да није довољно да се разговара само о Извештају Владе Србије о Косову и Метохији, који је Вучић представио у парламенту, јер су „у току огромни притисци да се разреши косовски чвор на штету Србије“.

„Бриселски преговори довели су до тога да Србије на Косову и Метохији има све мање. Народна странка је предложила резолуцију у којој се наводе кораци за заустављање даљег урушавања, јер је неопходно да престане повлачење државе Србије из покрајине“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да та резолуција предвиђа да држава почне да враћа институције Србије на Косово и Метохију, ако Приштина настави са једностраним потезима или не испуни преузете обавезе.  

„Какав је то споразум у којем српска страна испуни све, и то углавном на своју штету, а девет година не добије Заједницу српских општина“, упитала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је предложила да буде заказана нова седница на којој би се говорило о државној платформи за Косово и Метохију и да се тако о том надстраначком питању пронађе решење.

„Била сам на Косову и Метохији и грађани су ми рекли да српска општина Штрпце већ седам месеци не ради јер је председник општине у затвору. То није поменуто у Извештају Владе Србије о Косову и Метохији, нити је наведено шта ће бити предузето да општина почне да ради, јер је веома важно да српска општина ради у тако великој енклави“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке је навела да су јој Срби у Штрпцу пренели и да су Албанцима препуштени хотел Нарцис и Скијалишта Србије, за које је Вучић обећао да никада неће бити предати, и замолила да то буде проверено.

„У извештају који је представио Вучић не наводи се шта је било са 20 фабрика чија је градња најављена, а Вучић је рекао да је за њихову градњу издвојено око 800 милиона. У Врбовцу, који је између Витине и Клокот Бање, налази се ледина коју сам видела“, закључила је Санда Рашковић Ивић.