Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Немачко-француски споразум одваја Косово и Метохију од Србије

Санда Рашковић Ивић: Немачко-француски споразум одваја Косово и Метохију од Србије

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да „немачко-француски“ споразум о Косову и Метохији апсолутно опредељује Србију да се одрекне Косова и Метохије и да би чланство Приштине у УН требало спречити „на сваки начин, а дипломатски пут је најбољи и једини паметан начин“.

„Чланство самопроглашеног Косова у УН не долази у обзир ни сада ни на рате ни за десет година ни никад. Не може се због фрижидера пуног ’Нутеле’ продати део територије која представља наш идентитет. Држава која се олако одриче својих територија и својих људи се препоручила за пропадање и даље комадање“, рекла је Санда Рашковић Ивић Радио-телевизији Војводине.

„У Србији имамо и неке друге компактне територије са националним мањинама које би можда поучене косовским примером могле да пожеле да буду део неких других држава, а не Србије. Људи би требало да науче да живе заједно, а не да се етнички проблеми решавају територијалним решењима“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да „нема разговора“ о статусу Косова и Метохије, јер је решен Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

Она је додала да ће посланици Народне странке учествовати у предстојећој скупштинској расправи о Косову и Метохији и предлагаће решења, и подсетила да Народна странка у септембру предложила Резолуцију о Косову и Метохији у којој је навела низ конкретних корака које би Србија требало да предузме у решавању тог питања, али је владајућа већина одбила да расправља о том документу.

„Предложили смо да председник Србије Александар Вучић пошаље писма у Москву и Пекинг у којима ће од Русије и Кине затражити да уложе вето ако питање чланства Приштине у УН дође на дневни ред Савета безбедности. Вучић је обећао да ће послати писма, али до данас то није учинио“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је додала да је Вучић још у септембру прошле године био упознат са предлогом споразума о Косову и Метохији и да је „четири месеца сам радио на том папиру не консултујући никога“.

„Сада се сетио да има нешто да нам каже. Ако Србија жели да се понаша као суверена демократска земља, онда би процедуре око одговора на тај папир требало да изгледају потпуно другачије“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Тражимо од Вучића да нам пре седнице парламента пошаље текст споразума како бисмо могли да расправљамо о нечему што јесте, а не о интерпретацијама неког хипотетичког текста“, навела је Санда Рашковић Ивић.  

Упитана да ли би Србија трпела последице у процесу европске интеграције ако одбије споразум, Санда Рашковић Ивић је одговорила да је Србија „већ дуго на леру са евроинтеграцијама“, и додала да када је реч о поглављима у преговорима Србије и ЕУ дуго „ништа није отворено, а још је мање затворено“.

„Медији, владавина права, људска права… То су све ствари које би требало исправљати пре него што се повуче било који потез у вези са споразумом о Косову и Метохији. ЕУ се веома стидљиво и са закашњењем изјашњавала о томе како изгледају медији у Србији, какво је стање у области владавине права и колико су институције урушене“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да „не верује превише у повлачење западних инвестиција из Србије“, и додала да Вучић таквим изјавама „застрашује публику оправдава евентуалне потезе које би могао да повуче“.

„Не верујем да би неко повлачио своју инвестицију и тиме угрозио самог себе. Немачки инвеститори овде лепо пролазе, не плаћају порезе, поклоњена им је инфраструктура и добили су раднике потковане знањем. Зашто би они одлазили због политичких разлога? Чак и из Русије која води рат је повучено мање од девет одсто инвестиција“, закључила је Санда Рашковић Ивић.