Народна странка

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Раздвајање избора и слобода медија услови за слободне изборе

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Раздвајање избора и слобода медија услови за слободне изборе

Преузето са портала листа "Блиц".

 

Народна странка се спрема за изборе. Пре свега, спремамо се на борбу за фер и поштене изборе, колико је год могуће да се то постигне. Спремамо и страначку војску за контролу избора, каже у интервјуу за "Блиц" Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке.

Она истиче да кроз одборе раде на доради и презентацији политичког, привредног, здравственог, еколошког и осталих програма.

- Тако ће грађани Србије моћи да виде шта ми то као странка њима нудимо, која су то побољшања у друштву и животу људи која желимо да спроведемо ако будемо добили поверење народа.

Социјалдемократска странка Бориса Тадића је покренула разговоре унутар опозиције, међутим, Народна странка не учествује. Зашто?

- Народна странка није учествовала у тим разговорима, јер су они обухватили и оне којима су пре само пар месеци ти услови били добри, па су на изборе изашли. То што су неславно пропали не квалификује их за сарадњу.

Значи, сагласни сте са лидером ваше странке Вуком Јеремићем да не треба сарађивати ни са ким ко је прекршио договор и учествовао на изборима?

- На први поглед изгледа престрог став несарадње са странкама које су изашле на изборе, али тај став господина Јеремића има смисла. Ако вас неко превари једном, он је крив, али ако вас превари два пута, онда сте ви криви, јер вас искуство ничем научило није. А ови који су били с нама, заклињући се да неће изаћи на изборе под оваквим условима, па се полакомили ниским цензусом и "пријатељском" помоћи режима, јесу нас преварили и нема гаранција да неће то поново учинити. Неко коме су изборни услови били довољно добри, па је на јунске изборе изашао, недостаје по мом мишљењу аутентичности и искрености у борби за фер и поштене изборе. Изласком на такве изборе су изневерили кредибилитет који је опозиција код грађана стекла.

Зар не мислите да та искључивост доводи до даљег цепања и атомизовања опозиције?

- Они који су гласали за Шапићев СПАС, мислећи да је опозиција, преварени су. Уверена сам да би многи који су изашли на јунске изборе у случају преласка цензуса постали део владајуће већине. Јединство на силу без међусобног поверења је бесмислица и промашај.

По изјавама ваших страначких колега, али и неких других, може се закључити да ни у Удруженој опозицији Србије није ситуација хармонична. Утисак је са УОПС више не постоји, али да то нико не жели да каже јавно. Да ли нас тај утисак вара?

- Свако ко мисли својом главом мисли другачије. Хвала Богу па у опозицији нема неког Вучића који постројава мале и велике странке и захтева апсолутну монолитност и покоравање. До избора још има времена и свака странка треба да гради себе и презентује свој програм. Не заборавимо да је ДОС настао свега неколико недеља пре избора 2000.

Хоћете ли учествовати у дијалогу власти и опозиције о изборним условима и шта очекујете?

- Са задовољством ћемо учествовати у дијалогу власти и опозиције уз посредовање ЕУ. Очекујем од тих разговора релаксацију атмосфере и ослобађање медија, као и имплементацију низа закона и одредаба које би ограничиле функционерску кампању, регулисале финансирање избора и пре свега, очекујем раздвајање избора председничких, београдских и парламентарних.

Који то услови треба да буду испуњени, па да ви и ваше колеге кажете: "У реду, излазимо на изборе"?

- Након јунских избора, демократија у Србији се налази у најдубљој институционалној кризи од 2000. Не сме се дозволити власти да примени неке лакше техничке препоруке, а да медији с националном фреквенцијом остану затворени, да притисак на бираче траје и цвета клијентелизам. Народна странка је сагласна са препорукама ЦРТЕ за унапређење изборних услова. Издвајам поново три ствари, а то су заиста слободни медији и дебате по свим темама, раздвајање избора и увођење реда у финансирање. Наравно, ту је бирачки списак на коме има 700.000 више уписаних него што у Србији има становника.

Сада, после искуства претходних избора, да ли мислите да опозиција треба да изађе на изборе у једној или више колона?

- Мислим да је још рано говорити о колонама и преписивати црногорски модел изласка на изборе. Политичку процену не треба донети ни прерано ни прекасно, баш као кад у сеанси дајете интерпретацију као терапеут. Прерано може да уплаши, а прекасно да омаши. Још је прерано за одлуку такве врсте.

Што се тиче председничког кандидата, како ту стоје ствари? Да ли је боље да се иде са једним или са више?

- Мислим да треба изаћи с јединственим председничким кандидатом опозиције да не би дошло до расипања гласова.

Да ли вам пада на памет неко ко би могао да буде по вољи већине опозиције?

- Није фер да лицитирам с нечијим часним именом и тако навучем пизму режима и провлачење кроз блато. Италијани кажу да не треба рано откривати кандидата јер ће му властодржац "спалити име".

Да ли пратите седнице парламента? Како вам се чини нови сазив?

- Српска скупштина је скупштина без опозиције и она је слика и прилика актуелног режима и по естетици и по поетици. Да је реч о некој другој држави, па да је човек прати и забавља се количином бесмисла, увреда опозиције која не може да одговори јер је нема у сазиву, бесмислених хвалоспева лидеру и такмичење у улизивању најјачем човеку Србије. То је фестивал антидемократије, често примитивизма и злоће.

Како оцењујете борбу власти са короном?

- Власт се са короном борила лоше, закаснело, дезорганизовано и стихијски, употребљавајући ту велику несрећу за бесмислено сакупљање политичких поена. Медицинско особље, лекари и сестре у здравственим установама су се борили и боре се херојски. Захваљујући пожртвованости медицинара, на терену се некако извлачимо. Најава поскупљења дијагностичких ПЦР тестова за 50 одсто је бездушан и нецивилизацијски чин. Зарађивање на несрећи људи, уместо да се тестирање омасови, слика је власти.

Хоћете ли се вакцинисати ако вам буде понуђена та могућност?

- Свакако ћу се вакцинисати. Сматрам вакцинацију цивилизацијским достигнућем.

Заборавили смо да комуницирамо, међусобно се мрзимо, бирамо пријатеље по политичкој опредељености... Како можемо да превазиђемо поделе у друштву?

- Без демократизације друштва нема нормализације атмосфере у друштву. Знање, рад, алтруизам, пристојност и другачије мишљење треба да су на цени без обзира да ли сте "члан библиотеке" (реплика из "Радована III" прим. аут.). Србија је страховито подељена на један непријатељски начин. Свако другачије мишљење води ка непријатељству и поништавању свих вредности које неистомишљеник поседује. Било би добро да научимо да саслушамо једни друге, уважимо мишљење и аргументе, заронимо мало дубље у душу саговорника, његов карактер и природу. Политика је само скрама нечије личности и треба се обраћати и комуницирати с дубљим слојевима који чине суштину људског бића.

Ако бих вас замолила да у неколико реченица опишете 2020. годину, како би то изгледало?

- Не поновила се! Ово је била година библијске пошасти, несигурности и стрепње.

 

Интервју приредила новинарка листа "Блиц" Ивана Мастиловић Јаснић