Народна странка

Боровић и Гајић: Сви повређени грађани да туже државу

Боровић и Гајић: Сви повређени грађани да туже државу

Сви грађани које је тукла полиција, имају право да туже државу Србију, рекли су агенцији Бета члан Председништва Народне странке Боривоје Боровић и председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић, обојица адвокати.
Боровић је рекао да сумња да ће судови који раде под притиском власти донети и једну пресуду у корист грађана.

Коментаришући сукобе на улицама Београда синоћ и прексиноћ, Боровић је навео да таквог насиља државе није било ни деведесетих година "иако је тада био огроман број демонстрација против режима".

Грађани који су жртве полицијског пребијања, бруталности и тортуре могу да се јаве Правном тиму Народне странке на мејл [email protected] који чине адвокати Боривоје Боровић, Владимир Гајић, Владимир Вучинић, Милош Павловић, Јовица Тодоровић, Урош Тешмановић и други.

Гајић је рекао да сви грађани које је полиција тукла прво морају да од лекара добију потврде о повредама, а затим да поднесу тужбу против државе Србије "јер су повређени од стране државних службеника".

"С том документацијом се подноси и кривична пријава против НН лица, али не треба очекивати да ће тужилаштво покретати поступак да се открију полицајци који су употребили прекомерну силу", рекао је Гајић.

Боровић је рекао да се висина накнаде штете одређује тако што ће вештаци оценити да ли се ради о лаким или тешким телесним повредама.

"Грађани могу да покрену и кривични поступак против полицајаца, као НН лица. Уколико би у том поступку неко од полицајаца био осуђен, онда би правни основ за накнаду штете био неоспоран и само би се утврђивала висина штете. Али, пошто сумњам да ће у том правцу било који тужилац размишљати, онда грађанима остаје само парнични поступак", објаснио је Боровић.

На питање Бете да ли и полицајци који су повређени имају право на накнаду штете, Боровић је одговорио да ће они наплатити одштету због повреде настале на радном месту.

"Ово је, међутим, мало дискутабилно питање јер у ситуацијама када се непримерено употреби претерана сила, у поступку се утврђује да ли су и полицајци делимично изазвали повређивање. Сасвим другачије је могла да реагује полиција, без демонстрације силе коњима, псима, борним колима", оценио је Боровић.

Он је рекао да је оно што се синоћ и прексиноћ дешавало на београдским улицама "врло сумњив полицијски посао".

"Сигуран сам да су у маси били маскирани полицајци или неке навијачке групе које су доведене да испровоцирају сукоб. Без обзира на озлојеђеност грађана због ширења епидемије и лоше државне политике, не би дошло до отвореног сукоба да неко није испровоцирао сукоб грађана и полиције", додао је Боровић.

Гајић је рекао да постоје евидентни докази - телевизијски снимци и снимци које су направили грађани, на којима се јасно види да је полиција поступала брутално, прекомерно примењујући физичку силу у односу на људе који не пружају никакав отпор.

"Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је својим изјавама на конференцијама за новинаре преузео одговорност, и он треба да рачуна да му то неће бити заборављено. Кад је он у питању, ради се о делима која не застаревају тако брзо. У овом тренутку нема никаквих најава да ће тужилаштво и суд да поступају због прекомерне употребе физичке силе, јер су они под контролом власти", закључио је Гајић.