Народна странка

Алексић: Народна странка ће дуплирати буџет за пољопривреду

Алексић: Народна странка ће дуплирати буџет за пољопривреду

Народна странка, у сарадњи са најеминентнијим стручњацима, ради на програму и стратегији реформе пољопривреде која ће садржати конкретне мере и која подразумева дуплирање буџета за пољопривреду.

Први потпредседник Народне странке и председник страначког Одбора за пољопривреду Мирослав Алексић истиче да новца у буџету има и да се буџет за пољопривреду може дуплирати променом приоритета политике субвенционисања тако што би се половина новца намењена подршци страним инвеститорима преусмерила на домаће пољопривреднике.

У буџету за ову годину издвојено је 12 милијарди динара за подстицаје страним инвеститорима, што је око 120 милиона евра. Ако бисмо половину тог износа, 60 милиона евра, усмерили у пољопривреднике Србије и за једног радника у газдинству дали 3.000 евра, што је довољно да се сагради пластеник од четири ара са системом за наводњавање или да се подигне 15 ари малина или 20 ари купина или да се купи 15 кошница, у једној години бисмо отворили 20.000 реалних радних места. То је 20.000 људи са просечном платом који себи плаћају порезе и доприносе, каже Алексић за телевизију Наша.

Он додаје да власт, уместо улагања у домаће пољопривреднике и предузетнике, баца милијарде само да би могла да се слика у изборним кампањама и да се хвали оним што не даје никакве резултате.

Новца има за јелке, гондоле, новогодишњу расвету и славље, као и за Београд на води, а када се постави питање пољопривредника, радника, професора, лекара, полицајаца или војника, онда новца нема, наводи Алексић.

Држава у овом тренутку, док цела Србија шљашти и сија, дугује милијарде пољопривредницима по основу субвенција и то је јасан знак како се држава односи према пољопривредницима.

Нема тих Арапа или Немаца који могу помоћи српском пољопривреднику и селу. Иза њих мора стати држава са јасним планом и улагањем, каже Алексић.

Народна странка ће понудити свеобухватан програм и стратегију реформе пољопривреде, а њен Одбор за пољопривреду чине најкомпетентнији и најбољи људи у Србији који се баве пољопривредом – сами пољопривредни произвођачи и професори факултета, додаје први потпредседник Народне странке.

Предложићемо и оснивање Националног савета за пољопривреду који ће бити стручно, надстраначко тело и у рад тог савета биће позвани и људи из Одбора за село Српске академије наука и уметности, каже Алексић.

Предлажемо озбиљну аграрну реформу са којом ћемо изаћи пред грађане. Нема развијене Србије ако нема задовољног сељака. Без богатог села нема богате Србије, истиче Алексић.

Алексић наводи да у Србији има 630.000 пољопривредних газдинстава у којима ради око два милиона људи и она су данас највећи послодавац, што је доказ колико би пажње требало посветити пољопривреди, док власт не схвата њен значај и није ништа урадила, нити је препознала да је пољопривреда шанса за развој и повећање бруто друштвеног производа.

Пољопривредник и члан Председништва Народне странке Александар Бабић каже да се придружио Народној странци јер жели да пружи допринос бољитку Србије и бољем животу пољопривредника.

Бабић наводи да људе који у Србији одлучују у пољопривреди не погађају последице њихових одлука.

Министар пољопривреде нема појма о пољопривреди, а председник државе, који о свему одлучује, зна још мање од њега, наводи Бабић, и додаје да нико не брине о два милиона људи који се баве пољопривредом, као да не постоје.

Ако бих замолио Вучића, који се хвали да непрекидно ради, да један дан само иде иза мене и гледа, не мора ништа да ради, он би издржао можда два, два и по сата, каже Бабић.

Бабић истиче да у пољопривреду у Србији улажу људи који су зарадили на другим пословима, док мали пољопривредник не може да уложи ни у лопату, а плаћа најскупље гориво и ђубриво.  

Парадокс је да људи који су власници своје земље једва преживљавају и зато је важно да држава стане уз пољопривреднике, наводи Бабић.