Народна странка

Народна странка Нови Сад: Парастос за фонтану са „гробним местима“

Народна странка Нови Сад: Парастос за фонтану са „гробним местима“

Градски одбор Народне странке Нови Сад данас је одржао перформанс код нове фонтане испред Спрског народног позоришта, чији је циљ да укаже јавности на пропусте у уређењу Позоришног трга који, пошто је потрошено 400 милиона динара, није добио изглед предвиђен решењем које је победило на архитектонском конкурсу.

Перформансом "Парастос за првонаграђено идејно решење уређења Позоришног трга" указано је и на правописне грешке на натписима поред фонтане, као и на „фушерај“ у изради, јер су видна оштећења на поплочаним површинама и „нефункционалним клупама“.

Чланица Главног одбора Народне странке, историчарка уметности Донка Станчић, рекла је да су се након избора архитектонског решења догодиле измене у пројектовању и да је на крају постављена фонтана, а нема дрвећа и зеленила.

„Ниједно дрво није засађено нити је за то остављено место. Замислите лето и температуру од 35 степени и да седите на овом тргу поред фонтане која има пет жардињера, за чији сам изглед једино тумачење могла да нађем у томе да би оне требало да асоцирању на некадашња гробна места са гробља које се некада налазило уз Успенску цркву“, рекла је Донка Станчић.

„Ко је аутор оваквог уређења трга? Ми то не знамо. Не знамо ни како ће изгледати Трг слободе и улице Краља Александра и Модене, као ни други простори у овој централној зони. Да ли ће овај извођач наставити да ради или ће да се скупе и да препројектују оно што је дао извођачки пројекат", упитала је Донка Станчић.

Редовни професор Факултета техничких наука и председник Одбора за урбанизам градског одбора Народне странке Дарко Реба рекао је да је пропуст начињен и тиме што нико није консултовао Српско народно позориште, и додао да не постоји спој позоришта са тргом преко позорнице или сличног садржаја.

Реба је навео да су фонтане добра решења за град, али да је позиција фонтане на Позоришном тргу „врло дискутабилна, као и њен изглед“.

"Фонтана је поред раскрснице три саобраћајно најоптерећеније улице у Новом Саду. Сумњам да ће неко да седи и одмара се поред фонтане док на неколико метара одатле стотине аутомобила сваког минута избацују издувне гасове“, закључио је Реба.