Народна странка

Актуелна власт систематски запушта нишки аеродром до коначног упропашћавања

Актуелна власт систематски запушта нишки аеродром до коначног упропашћавања

Поводом потврде мађарске авиокомпаније „Wizz Air“ о укидању линије Малме-Ниш-Малме, на којој је овај авио превозник саобраћао од јуна 2015. године, Повереништво Народне странке Ниш још једном упозорава да је предаја нишког аеродрома ''држави'' то јест актуелним властима изузетно погрешан чин, чије ће негативне последице тек осетити и грађани и привреда града Ниша. Нажалост, били смо у праву да представници власти обмањују грађане и дају искривљену слику реалности, каже се у саопштењу повереништва.

Информацију о укидању линије Малме-Ниш-Малме, која се до сада сматрала "чаршијском причом", потврдила је Иванка Стојисављевић, портпаролка аеродрома „Константин Велики“ и у изјави за лист „Данас“ додала да је ''за образложење те одлуке надлежна компанија, а не аеродром".

Какву штету ова одлука доноси Нишу али и Србији, најбоље је објаснио директор Регионалне развојне агенције из Ниша, Бојан Аврамовић, који је у интервјуу за телевизију Н1 истакао да укидање ове линије значи 32.000 путника мање. Аврамовић је том приликом закључио да се "се ради о лошој управи државе од када је аеродром преузет". У истом разговору, потврдио је да је на њега вршен притисак  да, преко агенције, подигне аеродромске таксе како би се на тај начин подстакли проблеми са авиокомпанијама са којима аеродром има уговоре и добру пословну сарадњу.

Подсећамо да је у тренутку када је држава одлучила да га преузме, аеродром „Константин Велики“ остварио рекорд са више од 300.000 путника.

Добро би било овом приликом подсетити се и изјаве економисте Милана Ковачевића о разлозима за преузимање нишког аеродрома: "Нелогично је да држава београдски аеродром даје другоме на управљање а да истовремено она хоће да управља нишким аеродромом. Очито се при томе крије да се концесионар у београдском аеродрому боји одређене конкуренције, одређеног учешћа у тржишту и Београда преко Ниша. То је можда најважнији аргумент због чега баш није требало препустити да република постане власник нишког аеродрома."  

Циничне изјаве министарке Зоране Михајловић да се ''аеродром неће пренети у Београд'' су, испоставља се, биле тачне. Аеродром ће остати у Нишу али ће систематски бити спутаван, запуштан и на крају упропашћен.

 

Повереништво Народне странке Ниш