Народна странка

Лакић: Агент БИА Мацановић, који је мучио Катића, био председник омладине СПС

Лакић: Агент БИА Мацановић, који је мучио Катића, био председник омладине СПС

Члан правног тима Народне странке, адвокат Никола Лакић, изјавио је да је агент Безбедносно-информативне агенције Владимир Мацановић, који је на београдском аеродрому четири сата мучио Константина Катића, био председник омладине СПС-а у Земуну и да је венчани кум некадашњег заменика директора БИА, а данас посланика ПУПС Драгана Марковића Марконија.

„Имамо апсолутно све информације о Мацановићу, али смо у јавност изнели само оне које се односе на његов рад у БИА, јер не желимо да износимо детаље из приватног живота, као што ради БИА у својим таблоидима“, рекао је Лакић за недељник „Време“.

Лакић је навео да очекује да тужилаштво одреди притвор Мацановићу након саслушања Катића по кривичној пријави коју је правни тим Народне странке поднео против челника БИА и Мацановића.  

„Осим што је Мацановић починилац тешких кривичних дела, он ради на таквој позицији да може да утиче на сведоке, уништи или прикрије доказе, али и због великог узнемирења јавности, која је суочена са чињеницом да БИА отима, злоставља и мучи људе“, рекао је Лакић.

Лакић је истакао да је изостанак реакције БИА на оптужбе о отмици и злостављању Катића доказ да је правни тим Народне странке „изнео апсолутну истину и да зато служба, преко режимских медија, другим темама покушава да то заташка, пошто је у све умешан и врх БИА“.

Лакић је навео да су агенти БИА отмицу Катића обавили „веома бахато и нису презали да оставе бројне доказе“, које су адвокати прикупили.

Тројица агената БИА су 26. септембра одвела члана Народне странке Константина Катића са радног места на београдском аеродрому у просторије Агенције, где су га четири сата мучили и терали да призна да је он објавио увредљив твит о председнику Србије Александру Вучићу са профила који није Катићев.

„Постоје бројни сведоци, број телефона са којег је звано, медицинска документација. Све то указује на чињеницу да су добили наређење од самог врха БИА. Велику захвалност дугујемо часним и поштеним припадницима БИА, садашњим и бившим, који су правном тиму Народне странке дојавили одређене информације у вези са отмицом, мучењем и злостављањем Катића“, рекао је Лакић.

„Те патриоте не могу да гледају и трпе све оно што се у БИА ради, а посебно на чињеницу да се служба претворила Вучићеву преторијанску гарду и да у њој раде особе које су чланске карте СНС заменили значкама БИА“, додао је Лакић.

На питање да ли страхује да неки докази нестану, попут снимака аеродромских безбедносних камера, као што су нестали снимци са наплатне рампе код Дољевца, Лакић је упозорио челнике БИА „да се не играју и не покушавају да униште доказе“.  

Лакић је истакао да да „БИА одавно не ради по закону“, и да су у њеном врху људи „без имало части и образа“ и са контактима са организованим криминалним групама.

„Начелник Пете управе Горан Цолић изабран је у скупштину фудбалског клуба Партизан, и то од групе која је тада предводила навијање на ’југу’, а на челу јој је био Вељко Беливук, звани Веља Невоља. Ово није изолован случај, већ је то modus operandi Вучићевог режима“, рекао је Лакић.

Лакић је додао да је Бојан Димић, начелник Прве управе БИА, настале спајањем Контраобавештајне управе и Управе за борбу против тероризма и организованог криминала, много пута виђен у ложи стадиона Црвене звезде „у друштву лица која се повезују са криминогеном средином“, а сада је и члан управе Спортског друштва Црвена звезда.