Народна странка

Јовановић: Влада Србије промашила и дијагнозу и мере за смањење загађења

Јовановић: Влада Србије промашила и дијагнозу и мере за смањење загађења

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић  изјавио је данас да су закључци Радне групе Владе Србије за заштиту ваздуха „увреда за грађане Србије“ и још један доказ да власт намерава да овај проблем и даље гура под тепих, уместо да га решава.

„Основни налаз радне групе да је загађење ’нешто изнад просека године’ само потврђује да је ваздух и даље неприхватљиво загађен, јер је ваздух у Србији последњих десет година према званичним подацима у трећој, најлошијој категорији“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да радна група, уместо да се фокусира на највеће загађиваче, попут термоелектрана, као решење предлаже субвенције за електричне аутомобиле, што је добра, али маргинална мера.

„У Норвешкој, која је светски лидер по том питању, само је 10 одсто аутомобила на електрични погон. Ово показује да Влада Србије и даље намерава да одговорност и трошак за загађење свали на грађане, уместо да се бави највећим загађивачима и енергетским сектором који је у државном власништву“, навео је Јовановић.

Јовановић је додао да владини наводи о пошумљавању и претварању Београда у „смарт сити“ делују цинично и комично, јер власт систематски уништава зелене површине и производи гужве и застоје у престоници, што је све допринело већем загађењу.

„И даље не помињу ништа о уграђивању филтера, мерама енергетске ефикасности, као ни о средствима која би била усмерила на подстицање коришћења биомасе“, навео је Јовановић.

„Све ово доказује да власт није ни спремна ни кадра да се избори са проблемом загађења, а да је једино решење да опозиција и грађани заједнички и у континуитету врше притисак како би се ипак нешто променило“, закључио је Јовановић.