Народна странка

Јовановић: Систем се не може променити на лажним изборима

Јовановић: Систем се не може променити на лажним изборима

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да се „корумпиран, изопачен и неефикасан систем“ не може променити на изборима који ће бити одржани под непоштеним условима нити се на тај начин могу решити проблеми грађана.

„Ако се сви не изборимо за фер изборне услове, увек ћемо имати исту власт и исте проблеме. Странке које ће учествовати на изборима под овим условима дају вештачко дисање наопаком систему“, рекао је Јовановић телевизији Нова С, у емисији у којој је учествовао са председником општине Нови Београд Александром Шапићем.

Јовановић је поводом Шапићеве најаве да ће изаћи на изборе, рекао да се без промене власти на градском и републичком нивоу ни у Новом Београду не могу решити највећи проблеми, попут укидања зелених и јавних површина, безбедности у школама, угрожавања водоизворишта и мањка школа и обданишта.

„Без побољшања изборних услова не можемо победити режим и решити суштинске проблеме који тиште грађане“, навео је Јовановић.

Јовановић је рекао да је председник Србије Александар Вучић одбио да прихвати захтев за фер изборне услове и да сада врши контролу штете смањењем изборног цензуса са пет одсто на три и симулирањем демократског процеса.

„Спуштање цензуса је козметичка мера. Главно питање је да ли има слободних избора и да ли грађани од своје државе могу да очекују такве изборе. Није важно да ли је цензус три или пет одсто, него да ли у Србији имамо нормалан политички живот, а постојећи изборни услови то спречавају“, додао је Јовановић.

Јовановић је оценио да је снижавање цензуса тактички потез режима, који је Вучић повукао јер није успео да баци прашину у очи европским парламентарцима и домаћим посредницима, нити је успео да створи раздор у Савезу за Србију.  

„Вучићев мотив је наставак фасадне демократије и привида  нормалности, како бисмо заборавили да само власт у Србији организује демонстрације против опозиције и штрајкује глађу против опозиције“, рекао је Јовановић.