Народна странка

Јовановић: Градска власт кампањом лажи гура Икарбус ка ивици провалије

Јовановић: Градска власт кампањом лажи гура Икарбус ка ивици провалије

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић упозорио је данас градску власт и владајући СНС да престану са „кампањом лажи“ у вези са фабриком „Икарбус“, која тој домаћој фабрици само ствара додатне проблеме и гура је још брже ка ивици провалије.

Јовановић је навео да је претходна градска власт за четири године, до 2013. године, купила више „Икарбусових“ аутобуса него актуелна власт СНС-а за готово седам година, док се није обистинило обећање председника Србије Александра Вучића да ће направити „српски Мерцедес“ од „Икарбуса“.

„Истина је да су тада страни аутобуси ’Соларис’ купљени на тендеру који је финансирала Европска банка за обнову и развој и по њеним условима, а да је садашњи заменик градоначелника Горан Весић у име Београда купио турске и кинеске аутобусе, иако га нико није ни са чим условљавао“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је претходна власт, истовремено са набавком „Соларис“ аутобуса понудила „Икарбусу“ и ФАП-у да од њих купи најмање 100 аутобуса које би заједнички произвели.

„Данас су Икарбус и ФАП готово мртве фабрике, и поред обећања да ће финска СИСА доћи у Прибој, а Мерцедес у Београд“, навео је Јовановић.

Јовановић је додао да СНС и у осмој години „практично апсолутне власти“ у Србији наставља да за своје неуспехе и изневерена обећања криви све друге - некад опозицију, некад „бившу власт“, а некад и сам народ - само не њу саму.

„Да ли је СНС-у ’бивша власт’ одговорна што је њихов председник Александар Вучић 2014. године обећавао да ће од ’Икарбуса’ направити ’српски Мерцедес’- и што од тога није било ништа? Да ли им је опозиција крива што члан Председништва СНС-а Горан Весић обећавао у име града да ће до краја 2019. године купити 100 аутобуса од ’Икарбуса’ - и што од тога такође није било ништа“, упитао је Јовановић.

Јовановић је питао и да ли је садашњој власти крива одборничка група СЗС што је критиковала тендер из априла прошле године, који је тако расписан да је унапред елиминисан „Икарбус“ из највеће градске набавке аутобуса од 2013. године, што данас потврђује и сам директор те домаће фабрике.

„Ако владајућа странка нема снаге ни части да преузме одговорност за своја (не)дела, и ако жели да за све медијски окриве опозицију или ’бившу власт’, нека барем води рачуна о елементарним чињеницама“, закључио је Јовановић.