Народна странка

Јовановић: Дијалог са влашћу само око изборних услова

Јовановић: Дијалог са влашћу само око изборних услова

Шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да опозиција са влашћу може да разговара само о обезбеђивању услова за фер и демократске услове и ни о чему другом.

„Никада не бих могао да подржим рад, начин размишљања и морални код заменика градоначелника Београда Горана Весића и градског секретара за образовање и дечију заштиту Славка Гака, који је рекао да Београду неће бити нових школа и да је нормално да се обданишту одузима двориште и играоница“, рекао је Јовановић телевизији Н1. Јовановић је истакао да „са таквим људима не може да нивелише политичке разлике“.

„Као шеф одборничке групе тврдим да се нећемо враћати у градски парламент. Ми смо потписници Споразума са народом, којим смо се обавезали да нећемо давати легитимитет режиму док се не нормализује политички живот у граду и не створе услови за фер изборе “, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је „задовољан суштином протеста“ широм Србије.

„То значи да смо сви заједно извршили притисак на режим не само у Београду, него су се догодила и смењивања неких локалних шерифа у Србији“, навео је Јовановић.

Јовановић је оценио да власт показује прве знаке слабости и да ће ускоро бити принуђена да са опозицијом разговара о изборним условима.

Јовановић је рекао да је одборничка група СЗС „била и биће на првој линији фронта“ у заштити интереса Београђана и да је притисак који је извршила на градску власт дао резултате.

„Почела је изградња школе у Лештанама након заједничке критике да власт није ништа урадила, а обећавала је школу од 2015. године. После заједничког притиска грађана, одборничке групе и других актера, одустали су од одузимања дела дворишта и игралишта вртићу ’Свети Сава’ на Бановом брду. Око Трга Републике ће поново бити саобраћаја и одустали су од гигантске пешачке зоне у центу Београда, која би затворила све од Славије до Калемегдана“, рекао је Јовановић.  

Јовановић је навео да су се одборници Савеза повезали са Београђанима који су угрожени и покретали широке акције и тако вршили притисак на власт да одустане од „погубних идеја“.

„Сви смо заједно допринели да власт одустане од затварања Трга Републике, бетонирања парка Војводе Вука и Топличиног венца, као и од затварања Коларчеве улице за саобраћај“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да градска власт спроводи погубан концепт развоја престонице, који ће бити промењен са доласком нове градске управе, јер у приоритет морају бити људи, а не фараонски пројекти, попут гондоле, националног стадиона, „маузолеја“ на Цветном тргу и новогодишње расвете која светли шест месеци.

На констатацију новинара да је пројекат гондоле тренутно заустављен, Јовановић је потврдио да се то догодило, између осталог, и захваљујући напорима одборничке групе СЗС. Јовановић је истакао да је фирми ангажованој за реализацију гондоле, за коју не постоји ни грађевинска дозвола, из градског буџета уплаћен цео аванс у износу од 266 милиона динара, односно више од два милиона евра.