Народна странка

Јовановић: Приведен сам у монтираном процесу без доказа, неће ме обесхрабрити

Јовановић: Приведен сам у монтираном процесу без доказа, неће ме обесхрабрити

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда изјавио је да је јутрос приведен у оквиру монтираног процеса покренутог на основу пријаве батинаша из СНС-а, али га тај покушај застрашивања неће обесхрабрити, него ће наставити да се још жешће бори против најгоре власти у историји Београда и Србије.

„Реч је, наравно, о монтираном процесу, што није спречило полицију у Панчеву да се стави у службу СНС-а и да поднесе службену пријаву тужилаштву без икаквог доказа и без мог саслушања у својству грађанина. Тужилаштво у Панчеву је издало налог за моје саслушање на основу исказа једног напредњачког бота, без иједног доказа и сведока, без видео снимка“, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре.

Адвокат Владимир Тодорић, који заступа Јовановића, рекао је после саслушања да је данас у тужилаштву у Панчеву требало да буде приказан снимак наводног инцидента, али да је компакт диск био празан, односно на њему није било никаквог снимка. Тодорић је упитао на основу којих је доказа онда тужилаштво и покренуло поступак против Јовановића.

Јовановић је данас приведен у тужилаштво у Панчеву како био дао исказ по кривичној пријави коју је против њега поднео члан СНС-а Иван Тешић, запослен у предузећу „Хигијена Панчево“, чија су возила била у Лучанима на дан локалних избора, када је грађанима прећено да гласају за напредњаке.

„Кривичну пријаву је поднео један војник Бранка Маловића, главног човека СНС-а у Извршном одбору задуженог за батинање и својих људи и опозиционара, познатог по томе што организује батинашке ексадроне по Србији када се одржавају локални избори. Маловић се ’прославио’ шамарањем жена, односно одборница и председница општина, а његов војник је против мене пријаву за угрожавање безбедности“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да је полиција јутрос у 6 сати  дошла на врата стана у којем живи са својом породицом - супругом и две малолетне ћерке.

„Нису ми уручили позив тужилаштва у Панчеву, него су ме привели у полицијску станицу у Земуну, где ми такође нису уручили позив и спровели су ме у полицијску станицу у улици Деспота Стефана и тамо сам доживео увреде од једног полицајца, који више личи на навијача и хулигана него на припадника полиције. Потом сам смештен у ’марицу’ и одведен на хитно саслушање у Основно тужилаштво у Панчеву“, рекао је Јовановић.

Јовановић је одбацио тврдње представника режима и режимских медија да се није јављао на позиве тужилаштва.„На страну што мислим да је понижавајуће да тужилаштво зове мене, а не Златибора Лончара, кога је бивши начелник Управе криминалистичке полиције означио као припадника ’земунског клана’, наравно да бих се одазвао позиву тужилаштва“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је пре око месец дана, када је сазнао да га траже на адреси на којој је пријављен, позвао тужилаштво у Панчеву и разговарао са тада задуженим замеником тужиоца, коме је пренео да „није НН лице и да ће се радо одазвати“.  

„Дао сам им адресу на којој живим са породицом, као и број телефона, и понудио да одмах дам исказ тужилаштву. Хтео сам да покажем да поштујем државне органе чак и када мислим да нису у праву“, рекао је Јовановић.
Јовановић је истакао да је јутрошње привођење и цео процес заправо удар на његову породицу, јер режим зна да њега не може уплашити.

Зато су пробали да уплаше пре свега моју супругу. Они су, међутим, погрешили, јер ми је супруга рекла ’сада их гази још јаче’, и ја јој поручујем: Ивана, хоћу, рекао је Јовановић.  Заменику градоначелника Београда Горану Весићу, који ми је рекао ’само тако настави и видећеш’, поручујем да ће он тек да види. Режим нас апсолутно неће обесхрабрити, и наставићемо да се боримо против најгоре власти у историји Београда, навео је Јовановић.

Јовановић је рекао да зато и данас пита да ли заменик Весић и даље мисли да град добро функционише када падне киша.

„Позивам Весића га да одговори где је само нестало 314 милиона динара намењених кишној канализацији само за прошлу годину. Позивам га и да објасни зашто ноћас, поводом невремена које је задесило Београд, целе ноћи није заседао Штаб за ванредне ситуације, него су се огласили само једним саопштењем у којем је формални градоначелник Зоран Радојичић грађанима утешно саветовао да затворе прозоре због кише“, навео је Јовановић.

Јовановић се захвалио саборцима из Народне странке, колегама из Савеза за Србију и из свих опозиционих партија, као и грађанима који су ми пружили подршку.

„Показали смо солидарност и овог пута смо показали вредности које нас чине другачијим од владајуће коалиције.  Победићемо, не у своје име, већ у име свих грађана и нормалне Србије“, рекао је Јовановић.

Упитан о саопштењу Градског одбора СНС-а у којем се наводи да је приведен јер се није одазивао на позив за саслушање, Јовановић је одговорио да није јасно зашто се владајућа партија оглашава поводом нечега што би требало да буде уређени поступак у правосуђу, и додао да је то доказ да је Србија партијска држава.

„Није ми познато да било где у Европи постоји градски одбор неке партије на чијем је чеку министар унутрашњих послова, као што у СНС-у Небојша Стефановић води београдски одбор. То је још један сигнал какву политику у Београду и Србији жели СНС“, рекао је Јовановић.

Он је навео да је то још један доказ да је владајућа странка готово потпуно приватизовала државу.