Народна странка

Јовановић: Измене Статута Београда ограничавају одборнике у контроли власти

Јовановић: Измене Статута Београда ограничавају одборнике у контроли власти

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да циљ измена Статута града Београда нису већа овлашћења градским општинама, него ограничавање градског парламента и одборника да контролишу рад градске управе, градоначелника и Градског већа.

"Изменом статута, градском парламенту неће морати да подносе извештаје градоначелник, његов заменик и градско веће. Градска управа више неће одговарати нама него извршној власти у Београду", рекао је Јовановић на конференцији за новинаре те одборничке групе, одржаној испред Скупштине Београда.

Потпредседник Народне странке је оценио да је "лаж и обмана" да је намера промене статута децентрализација престонице, као и да је кључни доказ то што ребалансом буџета градске општине неће добити "ни динар више".

"До данашње промене статута и ребаланса буџета свих 17 градских општина добијале су из градског буџета 12,9 милијарди динара, а са наводно новим надлежностима и данашњим ребалансом добијају исто. Ни за динар више није порастао буџет за 17 градских општина", рекао је Јовановић.

Упитао је "каква је то промена надлежности" када градске општине и даље немају право на својину, право да издају простор и када се укидају општинска правобранилаштва.

Јовановић је казао и да се новом одлуком о управљању отпадом грађанима на "мала врата" уводи нова такса на третман смећа, којом ће укупан рачун за те ствари просечном домаћинству бити повећан за 75 одсто.

Потпредседник Народне странке је рекао да не постоји ниједна ствар коју би издвојио као добру када је реч о раду градске скупштине.

Јовановић се осврнуо и на усвајање израде детаљног урбанистичког плана за један од кључних јавних простора у Београду – Безистан.

Он је истакао да ће посао у Безистану добити фирма "Еурека д.о.о.", чија је основна делатност припремање и послуживање пића, а власник фирме је десна рука Предрага Ранковића Пецонија.

"Да ли се Безистан даје Пецонију да би он добро пазио шта се емитује на телевизији Хепи, која има националну фреквенцију, како се наш глас случајно тамо не би чуо", упитао је Јовановић.