Народна странка

Јовановић: Расписати тендер за отпадне воде, искористити бесповратна средства ЕУ

Јовановић: Расписати тендер за отпадне воде, искористити бесповратна средства ЕУ

Одборничка група „Савез за Србију“ захтева да се за завршетак градње интерцептора (главног колектора) и фабрике за пречишћавање отпадних вода, распише тендер, као и да поступак и сви уговори буду транспарентни, јер би Град Београд тако уштедео стотине милиона евра, изјавио је данас потпредседник Народне странке и шеф те одборничке групе Никола Јовановић.

„Подржавамо завршетак градње интерцептора и фабрике за пречишћавање отпадних вода, али се више никада не сме дозволити да Београђани и грађани Србије преплаћују услуге које се обављају за њихов рачун, као што је у протеклом периоду цена спалионице отпада необјашњиво скочила са 200 милиона евра на 1.150 милиона, а пројекта метроа са 2,2 милијарде евра на 4,4 милијарде“, рекао је Јовановић.

„Ко је урадио оцену, ревизију и техничку контролу пројекта? Да ли се издају услови уз строго поштовање српских закона о води и заштити животне средине, или се опет праве изузећа“, питао је Јовановић.

Јовановић је упитао зашто за овај пројекат нису обезбеђена бесповратна средства ЕУ, која стоје на располагању за ’зелену економију’ и заштиту животне средине“.  

Јовановић је питао и како је могуће да је бивши градоначелник Синиша Мали 2017. године наводио цену од 269 милиона евра за цео пројекат, а сада заменик градоначелника Горан Весић лицитира са 271 милиона евра само за интерцептор и још 400 милиона за фабрику отпадних вода, што је укупно чак 671 милион евра.

„Одборничка група ’Савез за Србију’ сматра да се кроз уговарање послова на поштеним тендерима и јавним набавкама може уштедети више стотина милиона евра годишње у Београду, које ћемо, по промени власти, уложити у људе и њихове елементарне потребе, уместо да тај новац завршава у приватним џеповима кроз мито и корупцију“, истакао је Јовановић.