Народна странка

Јовановић: Напредњаци признали да су лагали, метро у плану тек за 2027. годину

Јовановић: Напредњаци признали да су лагали, метро у плану тек за 2027. годину

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да је напредњачка власт у Београду званично потврдила да је у изборној кампањи грубо варала Београђане обећањем да ће прва линија метроа бити готова 2022. године, јер је недавно обелоданила да је прва линија метроа планирана тек за 2027. годину.

„У најновијој верзији званичног документа ’Регионални просторни план административног подручја града Београда’ стоји да је рок за изградњу прве линије метроа померен за 2027. годину“, рекао је Јовановић, који је и заменик шефа одборничке групе "Савез за Србију" у Скупштини Београда.

Јовановић је у разговору са грађанима београдске општине Земун подсетио да је прва линија метроа требало да крене од Земуна, док напредњачка власт није, противно мишљењу струке, одлучила да метро крене од ливаде у Макишком пољу.

Јовановић је у име одборничке групе „Савез за Србију“ питао председника Србије Александра Вучића зашто је крајем јануара на телевизији Хепи слагао Београђане да ће добити прву линију метроа до почетка 2022. године.  

„Јавно питамо и актуелног министра финансија, а тадашњег градоначелника Синишу Малог, зашто је у фебруару ове године на истој тој срећној телевизији изјавио да ће се Београђани возити метроом 2022. године“, упитао је Јовановић.

Јовановић је навео да су избори својеврстан уговор политичких представника са народом, и додао да је актуелна градска власт тај уговор грубо прекршила, чиме је изгубила сваки кредибилитет и легитимитет.

„Власт која свесно обмањује свој народ не заслужује да га више представља. Одговорно тврдимо да за ову власт градња метроа никада није била приоритет, као што није приоритет ниједан други систем која би био у интересу широке популације, попут грејања, канализације, школа, обданишта“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да ће напредњачка власт радити само ствари које су у интересу малог имућног слоја људи блиских њој.

„Они убудуће могу представљати само ’Београд на води’, никако наш Београд“, рекао је Јовановић.