Народна странка

Новаковић и Јовановић: Новом Саду и Београду неопходне корените промене

Новаковић и Јовановић: Новом Саду и Београду неопходне корените промене

Председници градских одбора Народне странке у Новом Саду и Београду Борислав Новаковић и Никола Јовановић оценили су данас у програму „Отворено“ да је неопходна коренита промена начина управљања и рада градских власти, али да се то не може постићи на „фаличним изборима“, најављеним за 21. јун, чији је циљ учвршћивање постојећег режима.

Јовановић јер рекао да ће се корените промене у Београду догодити најкасније 2022. године.

„Промена система подразумева, између осталог, и директан избор градоначелника, као и много већу повезаност полиције и Скупштине Београда тако да ће начелник Полицијске управе Београд пре постављења морати да добије сагласност градског парламента. Београдска полиција ће убудуће одговарати не само министру унутрашњих послова, него и изабраним градским одборницима“, навео је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је у току израда „Беле књиге о криминалу и корупцији у Београду“ која ће омогућити будућем независном тужиоцу да искорени те појаве у престоници у првих шест месеци након промене власти.

„Београд ће добити и потпуно нову канцеларију градског правобраниоца, који ће бити независан у раду и располагаће много већим овлашћењима“, рекао је Јовановић.

„Гарантујемо да ћемо департизовати градску управу, у којој више неће бити могуће да страначки послушници са купљеним дипломама воде секретаријате, дирекције и јавна комунална предузећа“, навео је Јовановић.

Новаковић је рекао да градска власт СНС-а у Новом Саду намерава да „лиши град плућа и великог еколошког капацитета“ зарад профита који ће остварити фирма „Галенс“, која је у „коруптивној вези“ са градоначелником Милошем Вучевићем.

„’Галенс’ је саградио целу империју, а вредност објеката те компаније у Новом Саду износи више од милијарду евра, што је озбиљан проблем. Да ли право на станоградњу и урбанистичку визију града има ’Галенс’, који је у криминалној вези са Вучевићем, или то право има Нови Сад као заједница? О изласку Новог Сада на обалу Дунава морају да се изјасне стручњаци свих области – урбанисти, архитекте, грађевинци, заштитари, саобраћајци. То је првенствено стручно питање, а не политичко“, навео је Новаковић.