Народна странка

Јовановић: Протести улазе у нову фазу 13. априла, видљиве пукотине у режиму

Јовановић: Протести улазе у нову фазу 13. априла, видљиве пукотине у режиму

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да ће велики митинг 13. априла у Београду означити нову фазу протеста опозиције и грађана која ће довести до фер избора на којима ће власт бити смењена.

„Циљ опозиције није промена власти на улици, него на фер изборима. Позивам све незадовољне и понижене грађане из целе Србије да дођу у суботу у 15 сати испред Дома скупштине. Протест ће бити миран, као што су били протести и у претходна четири месеца. Спремни смо да спречимо све евентуалне провокације друге стране. Извор насиља и напетости у Србији је увек био и данас је само режим“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

Јовановић је навео да ће се протести наставити и после 13. априла, али ће бити „обогаћени новим формама“, и истакао да протести нису „само политички, него пре свега друштвени“ и да им је циљ „потпуна промена постојећег и ресетовање система“.

Јовановић је истакао да председник Србије и СНС-а Александар Вучић не контролише у потпуности ситуацију у држави, и додао и да у СНС-у има све више оних који му говоре да не може више гвозденом песницом и са "оваквим кадровима" да контролише све процесе. „Вучић ће на крају бити принуђен на фер и поштене изборе. Ми смо се обавезали да ће, када обезбедимо фер изборе, на заједничкој општенародној листи бити, поред странака, и угледни људи и представници грађана који су протестовали. Убеђен сам да ће Вучић и његова екипа бити поражени на фер изборима“, рекао је Јовановић.

Јовановић оценио је да је раскопавање центра Београда „саботажа и освета“ Вучића и заменика градоначелника Београда Горана Весића према слободарском духу Београда.

„У тренутку када је дух слободе завладао Београдом, они паралишу центар града и ударају на Калемегдан. То раде без потребних дозвола и противно закону“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да одборничка група Савез за Србију неће дозволити уништавање Београда и да ће наставити правну, политичку и медијску борбу против накарадних пројеката, попут гондоле на Калемегдану.

„Градња жичаре је строго забрањена Планом генералне регулације за то подручје. Ако се усуде да наставе радове, то нећемо дозволити и, ако треба, бранићемо голим рукама Калемегдан и наше културно и историјско наслеђе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је најавио да ће наставити да подноси кривичне пријаве, захтеве за инспекцију, и да ће о уништавању Калемегдана писати институцијама у Србији и обавештавати европске институције.