Народна странка

Станковић Њењуловић: Режим у Неготину показаo на шта је спремaн

Станковић Њењуловић: Режим у Неготину показаo на шта је спремaн

Након периода бојкота свих избора у Србији, Народна странка појавила се на листићима за локалне изборе у Неготину, где је освојила 12,7 одсто гласова. Био је то први тест за такозвану "бојкот опозицију" и задовољни су резултатом. Ипак, избори су показали и да опозиционе странке тешко могу да изађу на крај са представницима власти, који су, према речима људи из опозиције, на све начине покушали да покраду што више гласова. Контрола избора показала се као најбитније "бојно" поље, на којем опозиција, као и на самим изборима, већ осам година губи.

У разговору за портал Нова.рс, носилац изборне листе Народне странке у Неготину Крста Станковић Њењуловић каже да су ово избори где се полиција отворено ставила у службу једне странке, да сви контролори опозиције нису били на висини задатка, али и да су изборе пратили притисци на кандидате за одборнике и њихову породицу.

Како је протекао изборни дан у Неготину и како сте задовољни резултатом који сте постигли?

Први пут од када излазим на изборе, раније као гласач, а сада као носилац листе,  дошао сам у ситуацију да се полиција отворено ставила у службу једне политичке партије, односно Српске напредне странке. Ми смо били у ситуацију да нам полиција изводи контролора са бирачког места, приводи га, и држи га четири сата, остављајући нам бирачко место без контролора. Супротна страна, која је имала све контролоре, могла је да убаци и упише у бирачки списак кога год хоће. На том бирачком месту, као и свуда је коалиција СПС – СНС победила. Нерегуларности су биле и пре самог објављивања неопходне документације за излазак на изборе, јер је странка која је на власти, већ унапред прикупила сву неопходну документацију пошто је имала увид и за један дан прикупила све потписе, што је физички немогуће.

Такође био је и велики број неважећих листића, око четири одсто. Игром случаја, неки наши контролори су усликали те неважеће листиће. На свима њима је заокружена наша листа, и другом хемијском придодата је још нека странка, како би тај листић био неважећи. Чак су нам и важеће листиће, прогласили неважећим, тако што нису уважили ако су сви остали прецртани, а заокружен само број три.

То је по закону важећи листић, они су их проглашавали неважећим. Гласање ван бирачког места, имали су 918 пријављених, и то је нерегуларности, јер како стоји у закону и у правилнику, ближи чланови родбине би требало да пријави своје рођаке, који нису у могућности да гласају на изборном месту, па да комисија оде и изврши гласање. Они су спискове припремили унапред, само су их доставили, и то су све били њихови гласови.

Да ли сте имали контролоре у бирачким одборима који су ишли као део комисије на гласање ван бирачког места?

Они су имали пет у смени, а ми једног. Уколико тај наш један, оде да изврши контролу ван бирачког места, наше кутије остају празне. Нису дозволили ни присуство независних посматрача, јер би они била велика сметња за ове изборе, и за крађу која се десила. И поред свега тога, ми смо знали шта нас чека.

Имајући све то у виду, колико сте задовољни резултатима избора?

Ми смо са 12,7 одсто презадовољни зато што први пут излазимо на изборе у Неготину, а верујте, по нашим анализама и проценама свега што се издешавало, ми смо требали да имамо још 20 до 25 одсто, што значи да би наш проценат био око 35 одсто. Они би свакако победили али не тако драстично. Били би на 50 до 55 одсто.

Да ли сте извукли поуке, како се носити са силним притисцима којим су изложени контролори, бирачи?

Не могу да кажем да су сви наши контролори били на висини задатка. Тамо где су били, освојили смо у неким местима и 30 одсто. Тако где су нас покрали, ми смо прошли много лоше. Остало је да уколико изађемо на републичке и председничке изборе, нађемо далеко озбиљније људе који ће бити на кутијама као контролори. Општинска изборна комисија је донела одлуку да контролори буду што мање плаћени, па да не буду стимулисани да буду на кутијама. Свака им част, добро су се организовали и све су ставили у функцији велике изборне крађе.

И те претње које су људи доживљавали месецима пре избора, зато што они који су запослени на одређено, су били дужни да скупе одређени број сигурних гласова, да приликом гласања усликају личну карту, многима је  речено да гласају јавно, тако да смо се изненадили за многе људе за које знамо да не размишљају као они, да су морали да гласају јавно јер им је неко у породици запослен. Све је било јавно.

Да су изборне радње текле регуларно, да није било тих претњи и свега осталог у чему су из СНС и СПС били спремни, не би они прошли ни 40 одсто. Ја разумем те људе, они се боре за своју егзистенцију, свако размишља „мој глас један не значи ништа“, али таквих је било на хиљаде.

Ко су људи који су гласали за вас, да ли су то махом гласачи Народне странке или ту има и гласача других странака?

За нас су превасходно гласали храбри, они који се не боје овог система, они који нису задовољни са овим што се дешава у Неготину, за нас су гласали они неважећи, који су тако проглашени и гласали су људи који у нама виде неку будућност у овој општини. Ових дана добијамо само подршку да не одустанемо од овога чега смо се дохватили. Сви схватају да смо учинили велики резултат с обзиром на то што први пут излазимо на изборе. Руководство наше странке је задовољно, и ми смо. Нисмо задовољни само што нисмо у потпуности били спремни да одбранимо кутије.

Да ли би резултат био бољи да су све опозиционе странке изашле заједно? Самим тим би можда и контрола избора била боља?

Верујем да би, али тренутно опозиционе странке у Неготину нису биле заинтересоване за излазак на изборе. Мислим да нису били посебно организовани, састали су се, али се на крају нису договорили да изађу на изборе. Не бих говорио у њихово име. Надам се да ћемо наћи заједнички језик за републичке изборе, да ћемо направити заједнички изборни штаб, да ћемо озбиљније порадити на контролорима и свакако тамо где смо имали добре контролоре ове године, некад је излазност била 80 одсто, а сада је 30 одсто. У многоме, избори зависе од контролора.

Које је ново искуство након ових избора. Да ли су вам ови избори помогли да видите како ћете се борити против ове власти?

Ми смо били огледно поље, да не кажем експеримент да видимо на шта је све ова власт спремна, како би се по сваку цену задржала на власти. Извукли смо новитете кад је изборна крађа у питању, шта све човеку може да падне на памет, свака им част на томе. Овде нису изашли са својом листом кандидата него је носилац листе био Александар Вучић, тако да ја њему честитам на победи на локалним изборима у Неготину. Жао ми је што нисмо имали прилику да се сретнемо по улицама Неготина, али он ће вероватно бити председнички кандидат на републици тако да ће наша странка и опозиција изаћи са својим кандидатом и верујем да ће се поштено борити, као у Неготину.

 

Разговор приредио Марко Радоњић