Народна странка

Алексић: Када ће се Скупштина Србије изјашњавати о имунитету Александра Вучића

Алексић: Када ће се Скупштина Србије изјашњавати о имунитету Александра Вучића

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић поставио је данас питање председници скупштине Маји Гојковић када ће се скупштина Србије изјашњавати у вези са имунитетом председника републике Александра Вучића.
 
Алексић је подсетио грађане Србије да је председник Народне странке Вук Јеремић против Александра Вучића поднео тужбу због повреде угледа и части које му је нанео изјавама у којима га је прогласио за “вођу међународне банде лопова”.
 
“Виши суд у Београду се практично, у име  Александра Вучића, као да је његов адвокат, позвао на имунитет, иако је Јеремић тужио Вучића као грађанина, а не као председника Србије, што је невиђени правни преседан. Питам, ако је Александар Вучић сигуран у оно што је говорио, ако стоји иза тих речи, а сведоци смо како је говорио да се не плаши суда, да се не плаши Јеремића, ако је истина то што је изговорио - зашто онда не оде на суд, да објасни и докаже да је истина оно што говори? Међутим, он се очигледно крије иза суда и институција ове државе, газећи те институције”, рекао је Алексић.
 
Први потпредседник Народне странке поставио је и питање када ће бити сазвана седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о мерама које би Србија требало да предузме како би помогла држави и српском народу на Косову и Метохији, и нагласио да овако формулисано питање заправо представља цитат садашњег председника Републике, које је 2008. године поставио као тадашњи генерални секретар Српске радикалне странке.  
 
“Ово питање нарочито постављам због премијке Ане Брнабић, каја је неким чудним сплетом околности постала премијер и која је себи дала за право да каже да Косово више није Србија. Цитираћу, рекла је  ’Косово некада било Србија’ и додала  како компромис не подразумева да Косово не припада Србији“, рекао је Алексић.  
 
Алексић је Вучића и министре подсетио на заклетву који су положили у скупштини, а која гласи: “Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Алексић је истакао да Народна странка тражи сазивање  посебне седнице са овом темом, али и одговорност председника Републике, премијерке и свих чланова Владе.

“Позивамо их да поднесу оставке јер немају право да крчме имовину и националне интересе Републике Србије и будућност грађана Србије, ма у ком делу државе они живели, на Косову и Метохији или било где друго. То није њихово породично наслеђе да могу сами да доносе одлуке, да се могу договарати, крчмити или продавати”, рекао је Алексић.