Народна странка

Алексић: Бојкот ће поразити Вучићев режим, зато у страху маме лаковерне на удицу од три одсто

Алексић: Бојкот ће поразити Вучићев режим, зато у страху маме лаковерне на удицу од три одсто

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да се власт плаши бојкота избора, јер ће бојкот поразити режим председника Србије Александра Вучића, који је спреман да учини све како би смањењем цензуса са пет на три одсто „на ту удицу намамио лаковерне“ и пружио шансу „гребаторима о државну касу и фотељу у власти“.

„То је циљ смањења изборног прага на свега три месеца пред изборе. Нема ту говора ни о каквом плурализму и демократским процесима. Ово је силовање државе која је заробљена у канџама једног човека“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, где је у току расправа о изменама закона којима је предвиђено смањење цензуса за улазак у парламент.

Алексић је истакао да је Савез за Србију донео јасну и непромењиву одлуку да неће изаћи на изборе ни на једном нивоу – републичком, покрајинском и локалном.

„Одлука о смањену цензуса неће променити изборне услове. Не знам да ли има лаковерних и не желим да сумњам да постоји неко ко би могао да загризе удицу коју је режим бацио“, навео је Алексић.

Алексић је додао да СЗС у разговорима са представницима власти није тражио смањење цензуса, него да се ослободе медији, да престану функционерска кампања и притисци на грађане и крађа избора, да нема батинаша и џипова без таблица, да институције раде свој посао и да се поштују закони.

Потпредседник Народне странке је истакао да се не могу раздвојити локални и парламентарни избори, јер би „том логиком увек могла да се нађе нека специфичност“.

„Најбољи одговор режиму је да на дан избора остану код куће људи који би подржали неке опозиционе странке не локалном нивоу, па нека власт победи освоји 90 одсто гласова, али ту нема легитимитета власти“, навео је Алексић.

Алексић је додао да опозиција неће разговарати са представницима власти о изборним условима до „лажних избора“, заказаних за 26. април, јер креће у кампању за бојкот, али да хоће наставак разговора после избора.

„Ми се залажемо за темељну измену изборног система и смањење цензуса не сме бити парцијално решавано“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио на раније изјаве представника власти о изменама изборних услова у изборној години.

„Некадашњи шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић је 19. септембра 2013. године рекао да је скандалозно мењати изборне законе пред изборе и да је реч о силовању демократије и изборне воље грађана, када је Демократска странка предложила директан избор градоначелника Београда", рекао је Алексић.

„Представник СНС-а на разговорима на Факултету политичких наука Владимир Орлић је у септембру 2019. године рекао да се изборни закони не могу мењати у изборној години, а пре два дана је рекао да није никакав проблем што се закони мењају три месеца пред изборе. То говори какви људи данас управљају Србијом“, навео је Алексић.