Народна странка

Алексић у Европском парламенту: ЕУ не обраћа довољно пажње на питања важна за живот грађана Србије

Алексић у Европском парламенту: ЕУ не обраћа довољно пажње на питања важна за живот грађана Србије

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас EУ у свом говору у Европском парламенту да буде једнако гласна и по питањима значајним за живот грађана Србије, попут борбе против криминала и корупције и слободе медија, као што је гласна када указује на потребу усаглашавања Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

„То (што није једнако гласна) сигурно је један од разлога због којих опада поверење грађана Србије у ЕУ“, рекао је Алексић на састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије, одржаном у Европском парламенту у Стразбуру.

Алексић је истакао да Србија не напредује на европском путу и да су од 2014. године до данас привремено затворена само два поглавља.

„У Србији су данас угрожене основне вредности ЕУ као што су демократија, владавина права и поштовање људских права, као и независан и делотворан правосудни систем и ефикасна борба против криминала и корупције, што су предуслови за успостављање демократског поретка“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се у Србији у последњих десет година „криминал и корупција негују и цветају уместо да се сузбијају“.

„Посебно је забрињавајуће што постоје јасни знаци умешаности врха државне власти у организовани криминал и што поступци који се пред судовима воде против оптужених за најтежа кривична дела трају веома дуго и изложени су опструкцији државне власти“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је један од најбољих примера за то случај „Јовањица“, пољопривредно добро на којем је откривена највећа плантажа у Европи и заплењено 60.000 биљака канабиса и више тона марихуане.

„Полицајци који су учествовали у тој акцији нису имали никакву подршку државне власти. Ти полицајци данас су на удару државе и режима, прогањани су кроз режимске таблоиде и прете им убиством, прати их Безбедносно-информативна агенција, а неки од њих су ухапшени“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да са друге стране државни функционери који су обилазили имање и били пријатељи са власником плантаже Предрагом Колувијом, укључујући и неке министре, свим силама бране Колувију и опструишу процес.

„Јуче су изузети докази о 600 килограма марихуане, док још није ни почео други судски поступак којим су обухваћени припадници безбедносних структура – БИА, ВОА и МУП“, рекао је Алексић.

„Ова тема и друге теме везане за корупцију и криминал, као што су трговина оружјем које производи државна фабрика „Крушик“, јавна предузећа Телеком и Елекетропривреда Србије, приватизација ПКБ-а, криминална група Вељка Беливука – то су ствари до којих је јавност дошла захваљујући малобројним слободним медијима који могу да пренесу поруку грађанима“, навео је Алексић.  

Алексић је рекао да су медији који припадају групацији „Јунајтед медија“ (Унитед медиа) ових дана на удару режима јер се „нелојална конкуренција“, државно предузеће Телеком, бори против њих како би се „наставила манипулација и обликовање јавног мњења у Србији, без сметњи било које независне телевизије и медија“.