Народна странка

Алексић: Извештај о Косову и Метохији показује слом и пораз режима у преговорима

Алексић: Извештај о Косову и Метохији показује слом и пораз режима у преговорима

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да Извештај Владе Србије о преговорима са Приштином, који ће бити представљен на седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, показује „немоћ и слом“ и представља доказ свих пораза „преговарача из режима Александра Вучића“ током претходних девет година.

„Влада се у извештају жали на албанску страну која је од 2013. године у преговарачком процесу постигла готово све што је хтела, док је Србија прогласила победу од 5:0 a није добила ни Заједницу српских општина“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је навео да је Вучићева идеја да „оправда све што је радио мимо Устава Србије, закона и Резолуције 1244“, и додао да власт намерава да „легализује све што је урадила у претходних 10 година и да настави досадашњу политику“.

„Радујем се што ће Вучић присуствовати седници парламента о Косову и Метохији, јер ће то бити прилика да разговарамо са њим о тој важној теми, пошто не сме на телевизијски дуел нити сме да се појави пред судом“, рекао је Алексић.

„Стање на Косову и Метохији је резултат његове политике. Грађани Србије на северу покрајине немају полицију, правосуђе и електроенергетски систем државе Србије, а Српска листа листа је формирана по систему самопроглашеног Косова да би ушла у власт. То је низ развлашћивања државе Србије на северу Косова и Метохији“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка „у доброј вери предложила Резолуцију о Косову и Метохији, чији је циљ одбрана нашег народа, док се Вучић држи само својих закулисних разговора и онога што он сматра да је добро“.

„Резолуција коју предлажемо предвиђа да нико не сме дати сагласност да самопроглашено Косово постане члан УН. Није више довољно рећи да Србија никада неће признати Косово, јер ћемо изгубити све ако Приштина постане чланица УН“, рекао је Алексић.  
 
Алексић је навео и да је резолуцијом предвиђено да председник Србије напише писма председницима Русије и Кине у којима ће их обавестити да Србија никада неће признати самопроглашено Косово и позива Москву и Пекинг да уложе вето у Савету безбедности ако питање чланства Приштине дође на дневни ред.

„Био сам са посланицима Народне странке недавно на Косову и Метохији, у Пасјану, Партешу, Штрпцу, Косовској Митровици и Гњилану. Људи су тамо у страшном проблему, јер трпе терор Албанаца, а Српска листа се понаша као криминална организација и терорише људе“, рекао је Алексић.

Алексић је навео ће посланици Народне странке на сутрашњој седници јавно изнети „све што је лоше и за шта су одговорни људи који су водили дијалог о Косову и Метохији“.