Народна странка

Алексић: Побуна грађана из целе Србије једини начин да се спречи ископавање литијума

Алексић: Побуна грађана из целе Србије једини начин да се спречи ископавање литијума

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас грађане из целе Србије да подигну свој глас против ископавања рудника литијума које у Лозници планира компанија Рио Тинто уз помоћ „режима председника Србије Александра Вучића“, која је, уместо свог народа, одабрала странце и „тровање и разарање Србије“.

„Борба против Рио Тинта и власти мора се водити у целој Србији, а не само у Лозници и Мачви, јер ће одлагање 150 милиона тона отровног отпада неповратно уништити нашу земљу. То је непоправљиво. Једини начин да се то заустави је да се народ побуни и каже ’не дамо нашу земљу и хоћемо да радимо ствари од којих ћемо имати профит, а не странци, јер од овога немамо ништа’“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

„Странци су уценили Вучића јер се власт бави криминалом и невиђеном корупцијом и он мора да им даје све што му траже. Као што им је обећао потпис за Косово и Метохију, тако им је обећао и да ће Рио Тинту дозволити да ископава литијум, и он неће одустати ако га сви заједно не спречимо“, додао је Алексић.  

Алексић је навео да отварање рудника литијума надилази дневну политику, странке и удружења грађана, и да би сви требало да се окупе у заједничкој борби против уништавања земље.

Потпредседник Народне странке је истакао да власт намеће „лажну дилему – екологија или економски развој“, и додао да развијене државе од рударства остварују 0,1 одсто бруто друштвеног производа, а да је тај проценат већи у државама попут Еритреје, Гане, Папуе Нове Гвинеје...

„Такву државу актуелна власт и Вучић хоће да направа од Србије, то је потпуно промашена стратегија“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка једина у Србији чије је председништво донело одлуку да ће се борити против тога да Рио Тинто ископава литијум у Србији.  

„Од политичких странака се очекује став по том питању. Волео бих да чујем став о Рио Тинту и странке бившег градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, који ћели да буде фокусиран на зелену, односно еколошку политику“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да међу еколошким активистима има много чланова странака и да се не може никоме забранити да буде ни члан странке нити активиста, и додао да би сви требало да договоре око заједничке борбе и да је Народна странка спремна за такав договор.