Народна странка

Алексић: Реваншизам је услов за помирење, закон мора да важи једнако за све

Алексић: Реваншизам је услов за помирење, закон мора да важи једнако за све

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је реваншизам спроведен по закону и без изузетака према свима који су се злоупотребили политичку моћ, кршили законе и пљачкали државу услов за помирење, јединство и успостављање Србије као нормалне, демократске и богате државе.

„Не можемо да се помиримо ако имамо политичку елиту за коју не важе закони и која ради шта хоће. Власт СНС-а је укинула одговорност. Када закон буде важио једнако за све, тада ћемо помирити Србију. Декларација Народне странке о реваншизму подразумева да по закону одговарају сви који су обављајући политичке и друге јавне функције нанели штету држави и грађанима“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је прецизирао да се реваншизам не односни на грађане и чланове СНС-а који су натерани и уцењени да аутобусима иду и аплаудирају председнику Србије Александру Вучићу, него да значи одговорност за кршење закона и моралних норми.

„Мора да одговара онај ко је лекарку Дивну Симовић Шиљковић ставио на листу за отказ у Дому здравља у Горњем Милановцу зато што је активна у синдикату или политичкој странци. Реваншизам се односи и на људе попут председнице Савета РЕМ-а Оливере Зекић, који злоупотребљавају функције и крше законе. Они морају да буду под ударом правде“, рекао је Алексић.

Алексић је оценио да Вучић „слаби и његова популарност пада“ и да не постоји шанса да  СНС победи на изборима за Скупштину Београда, али да „режим припрема крађу избора“ и зато грађани и опозиција морају бити спремни да и физички бране изборни резултат и у Београду и у целој Србији.

„Показало се да народ има и те како снагу, а Вучић је показао слабост када је повукао законе о експропријацији и референдуму. Важно је да грађани изађу на изборе 3. априла 2022. године, јер су већина они који не подржавају власт. Гориво је ове године поскупело 22 одсто, храна 20 одсто, струја одсто, инфлација дивља, јавни дуг никад већи, БДП је за 10 година повећан за само три милијарде евра, а узели нових 15 милијарди кредита“, рекао је Алексић.

„Волео бих да све буде мирно и да се власт промени оловком на изборима, али не можемо да жмуримо и правимо се луди, јер имамо посла са криминалним и мафијашким режимом.  Избори, нажалост, неће бити довољни да се промени власт. Режим је спреман на све да би сачувао власт, јер знају да их после промена чека привођење правди које смо ми назвали реваншизмом“, додао је Алексић.  

Потпредседник Народне странке је истакао да ће коалиција те странке, ССП и ДС бити највећа опозициона колона и да ће у другој половини јануара представити програм и кандидате за председника Србије и градоначелника Београда, као и листу кандидата за изборе.

„Велика је и важна ствар што нам се придружила Скупштина слободне Србије и то нам даје још већу снагу. После Нове године ће нам се прикључити још локалних организација. У првих 30 места на листи биће десет нестраначких личности, јер наш циљ није да ми седнемо у фотеље него да се заједно боримо за промену система са угледним интелектуалцима и људима доказаним у својим професијама“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да после избора 3. априла више ништа неће бити исто и да ће тај дан бити прекретница.

„Сигуран сам да ће грађани овог пута послати другачију поруку режиму него раније. Морамо да одбранимо Србију јер она припада свима нама, а не Вучићу и његовој банди“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да је та Народна странка на недељној страначкој скупштини заузела јасан став да се противи предложеним изменама Устава Србије, а да је грађане позвала да по својој савести одлуче да ли ће 16. јануара 2022. године изаћи на референдум.

„Потпредседник Народне странке Владимир Гајић има демократско право да позива грађане на референдум, али у своје лично име, не и у име странке. Народна странка неће учествовати у активностима везаним за референдум“, навео је Алексић.

Алексић је навео да Декларација Народне странке о одговорном управљању рудним благом Србије предвиђа да увођење мораторијума на ископавање литијума, јер би отварање рудника значило тровање земље, воде и ваздуха и јер за рудник литијума "нема економског оправдања".

„Земља планирана за рудник литијума од пољопривреде може да донесе 80 милиона евра, а држава би од рудника литијума добила између седам и 15 милиона евра, у најбољем случају, јер би сав профит узео Рио Тинто, који би затровао све около. Замислите да у Тоскани неко каже ’имате литијум, хајде да разоримо све’. То не ради нико нормалан, али ми имамо страшно корумпиране људе на власти које занима само да се богате кроз коруптивне послове и да сутра побегну из Србије, када се промени власт“, закључио је Алексић.