Народна странка

Алексић: Пољопривредници из целе Србије да протестују у Београду

Алексић: Пољопривредници из целе Србије да протестују у Београду

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би пољопривредници из целе Србије требало да тракторима дођу у Београд и искажу незадовољство због катастрофалне ситуације у пољопривреди испред Владе Србије и зграде председништва, јер се ту доносе одлуке због којих су принуђени да бацају плодове свог тешког рада.

„Председник Србије Александар Вучић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић непрекидно лажу српске сељаке, којима предлажем да не деле и не бацају парадајз у Лесковцу, него у центру Београда. Ако пољопривредници могу да протестују у центрима главних градова Француске, Шпаније и Холандије, зато бисмо ми ћутали? Да ли је њима теже него нама“, упитао је Алексић, који се бави пољопривредном производњом у Трстенику.

Алексић је истакао да је пољопривреда у Србији „пред колапсом“ и да следи велика криза чији ће узрок бити потпуно одсуство било какве стратегије Министарства пољопривреде, Недимовића и Владе Србије и њиховог стихијског приступа тој области.

„Очигледан доказ да се систем потпуно распао је то што Министарство пољопривреде ове године први пут у последњих 10 година није расписало јавни позив за подстицаје у пољопривреди и руралном развоју. Подршка државе је из године у годину све мања, што показује вишегодишње кашњење исплата субвенција, па данас има више од 6.000 одобрених а неисплаћених захтева по основу субвенција и подстицаја из ранијих година“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да пољопривреда заслужује далеко већу подршку из буџета од других грана привреде, пошто у тој области ради убедљиво највише људи, односно више од милион и по грађана Србије, и додао да пољопривреда учествује са око 50 одсто у расту или паду бруто друштвеног производа (БДП).

Потпредседник Народне странке је рекао да производња килограма парадајза у пластеницима кошта и до 30 динара, а да су „сељаци били принуђени да бацају плодове у које су уложили свој новац, труд и рад“.

Алексић је додао да је слична ситуација и са другим пољопривредним производима за које пољопривредници могу да рачунају да ће наплатити свој труд и рад само ако буде несташице на тржишту Србије или ако у другим државама буду слабији род и квалитет услед неповољних климатских услова.  

„Недопустиво је да Недимовић по принципу ’село гори а баба се чешља’ не реагује хитно по питању парадајза који повртари бацају због увоза из Холандије“, рекао је Алексић.

„Народна странка захтева увођење кризног буџета за обезбеђивање заштитних цена пољопривредних производа услед поремећаја на тржишту“, истакао је Алексић.

Алексић је рекао да Недимовићу, међутим, нису битни произвођачи парадајза из Лесковца и остали пољопривредници широм Србије, него му је „најбитнији његов партијски колега Маријан Ристичевић, за чије удружење увек има новца из буџета“.  

„Тако су недавно удружења која се доводе у везу са Ристичевићем добила од Министарства пољопривреде 1,65 милиона динара и то за пројекте ’Подстицајима до унапређења’ и ’Школа за унапређење дигиталне писмености жена из руралних области’“, навео је Алексић.

„Док држава и сељаци пропадају, за Вучића и људе из његове власти нема кризе и за њихове џепове има новца из буџета, али ће се то ускоро променити и одговараће сви који су пљачкали народни новац из буџета“, закључио је Алексић.