Народна странка

Алексић: Пољоприведи 250 пута мање него привреди, неопходно више средстава

Алексић: Пољоприведи 250 пута мање него привреди, неопходно више средстава

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је Влада Србије за помоћ привреди издвојила 5,1 милијарди евра, а за помоћ пољопривреди тек 20 милиона евра, односно 250 пута мање, што је недовољно и неће допринети опоравку пољоприведе од које у Србији живи милион и по људи.

„У пакету који је најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић постоји само једна кризна мера, а то је директна помоћ произвођачима раног поврћа, пчеларима и сточарима. То је генерално добра мера за коју се и сам залажем, али је за њу обезбеђено тек 2,6 милијарди динара за целу Србију, односно око 20 милиона евра“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да пољопривредни кредити нису додатна кризна мера, него је реч о редовним кредитима за подршку пољопривреди који се дају сваке године из аграрног буџета.

„Та мера не може да надокнади штете које су настале директним одлукама државе, као што је затварање пијаца, што је проузроковало бацање раног поврћа. Кредити морају да се врате, а пољопривреда је и пре пандемије била на коленима и зато је мали број произвођача ликвидан и у стању да повлачи кредите“, додао је Алексић.

Алексић је позвао Владу Србије и Недимовића да схвате значај пољопривреде у којој ради више од милион и по људи и да поред мере директне помоћи уведу и друге мере које ће помоћи земљорадницима.

„Позивам их да пољопривредницима омогуће куповину дизел горива по цени од 100 динара за литар. Скандалозно је да је цена дизела међу најскупљим на свету и то искључиво вољом власти у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је предложио и да ове године због кризе буду уведене сезонске царине на увоз одређених пољопривредних производа и да после ускршњих празника хитно буду отворене све зелене пијаце у Србији, као и да држава исплати сва дуговања пољопривредницима из ранијих година.

„Неопходно је да држава преко Дирекције за робне резерве откупи тржишне вишкове живе стоке и омогући кретање пчеларима старијим од 65 година“, навео је Алексић.

То је минимум мера које би држава требало да спроведе, уколико сматра да би пољопривреда и у будућности требало да буде једна од кључних грана привреде, закључио је Алексић.