Народна странка

Алексић: Хитно отворити пијаце, пољопривреди прети потпуна пропаст

Алексић: Хитно отворити пијаце, пољопривреди прети потпуна пропаст

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије и министра пољопривреде Бранислава Недимовића да хитно отворе кванташке и мале зелене пијаце да пољопривредници не би бацали своје производе у које су уложили велики рад и труд, као и да примене мере које ће спречити пропаст пољопривреде у Србији.

„Ако власт у претходних месец дана није успела да се договори са великим трговинским ланцима и системима да откупљују сезонско рано воће и поврће од пољопривредника у Србији, нека бар отвори пијаце. Није нормално да грађани могу да у затвореном простору у самоуслугама купују воће и поврће, а да то не могу да чине на отвореним пијацама, уз све мере неопходне мере заштите“, рекао је Алексић.  

Алексић је истакао да држава мора суштински да помогне пољопривредницима, јер је држава увела меру којом су спречени да продају своје производе и зато су претрпели велику штету.

Алексић је позвао владу да свим пољопривредним газдинствима која у биљној структури имају пријављену пластеничку производњу раног поврћа и воћа уплати субвенцију од 80.000 динара.

„Ако су предузетници могли да добију за све своје раднике по 30.000 динара месечно, нема разлога да такву подршку из буџета не добију и пољопривредна газдинства која су претрпела веома велику штету, највише због укидања пијаца и тржишта“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао државу да исплати све дугове пољопривредницима из претходних година, јер су им та средства данас потребнија него икада раније како би могли да одрже производњу.

„Неопходно је хитно омогућити пољопривредницима да купују дизел гориво по цени од 100 динара за литар. Није нормално да литар дизела у Македонији кошта 85 динара, у БиХ 88 динара, а у Србији 150 динара. Како српски пољопривредници могу да буду конкурентни ако за литар дизела плаћају и 65 динара више него у околним државама“, рекао је Алексић.

Алексић је навео и да би робне резерве хитно требало да откупе тржишне вишкове живе стоке који су настали због отежаног рада хотела и угоститељских објеката.

Потпредседник Народне странке је истакао да Недимовић није предложио ниједну суштинску меру за помоћ пољопривреди, јер су се његови предлози свели на субвенционисане пољопривредне кредите, који већ постоје, и на отварање електронских пијаца, које не могу да одговоре потребама пољопривредника.

„Могу да разумем да Недимовић мало зна о пољопривреди, јер се никада тиме није бавио и то га много не занима, али не могу да схватим да не консултује људе који знају шта је потребно урадити. Не могу да схватим да он не заступа интересе пољопривредника, него се труди да се додвори својим шефовима“, навео је Алексић.

„Неопходно је да се хитно промени однос према пољопривредницима ако желимо да сачувамо пољопривредну производњу, која је највреднија у Србији, јер се производњом хране бави милион и по људи“, закључио је Алексић.