Народна странка

Алексић: Пољопривредницима дизел за 120 динара по литру, ограничити марже трговцима

Алексић: Пољопривредницима дизел за 120 динара по литру, ограничити марже трговцима

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије да ограничи цену литра дизела за пољопривреднике на 120 динара и да дупло повећа подстицаје за пољопривредна газдинства, а да трговцима ограничи марже, јер храна поскупљује науштрб произвођача и грађана којима су поскупљења постала неиздржива.

„Корист имају велики монополисти и трговински ланци који повећавају марже и цене, док произвођачи воћа, поврћа, млека и товљеника за месну индустрију не добијају више него претходних година“, рекао је Алексић у сеоском газдинству Момира Шапоње у разговору са пољопривредницима општине Шид.

„Позивам власт да хитно обави ребаланс буџета како би се дуплирали подстицаји за пољопривредну производњу и да се уведу програми којима би се агресивним подстицајним мерама одмах директно упумпао новац пољопривредним газдинствима. Мора се тачно означити рок како би произвођачи знали када ће добити новац. Потребно је направити програме у зависности од врсте пољопривредне производње и расписати нове конкурсе на основу којих би пољопривредници добили средства“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да ће Србија имати велики проблем да одржи пољопривредну производњу ако ове мере не буду хитно спроведене и да је „последњи тренутак да држава хитно реагује“ и уложи новац у производњу хране, јер следи велика светска криза у тој области.

Потпредседник Народне странке, који се бави пољопривредом у Трстенику, рекао је да је ратарима неопходно повећати субвенције са 8.000 динара по хектару на 24.000 динара због повећаних трошкова производње.

„Произвођачи млека не могу да опстану, јер данас литар млека у Србији кошта као литар воде. Произвођачи товљеника немају где да продају своју јунад и свиње, јер Србија увози свињско месо. Драстично су повећане цене репроматеријала, ђубрива, пестицида, радне снаге и дизела, док цене по којима пољопривредници продају своју робу минималне“, навео је Алексић.

Алексић је разговарао са ратарима, произвођачима млека и одгајивачима товљеника, а у Ердевику је био на “Куленијади“, чији је званичан назив привредно-туристичка манифестација „У загрљају вина и кулена“.

„Сви пољопривредници са којима смо разговарали су затражили хитну подршку државе како би могли да одрже производњу и сви су указали на исте проблеме – да је пољопривреда на издисају и да су пољопривредна газдинства на ивици опстанка, те да многи од њих престају да се баве производњом“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Србија има довољно потенцијала да никада не буде гладна и да ће бити довољно хране, али да је могуће остварити и значајну зараду извозом ако се хитно буду спроведене неопходне мере.

„То је велика шанса за Србију и то је могуће урадити у врло кратком року“, закључио је Алексић.